Tento múčnik má luxusnú chuť i textúru a určite si ho obľúbite. Kombinácia cesta z maku a vanilky a lahodného krému z mascarpone je jednoducho nezabudnuteľná!
Ingrediencie
Na cesto:
- 1 vanilkový struk
- 2/3 šálky mlieka
- 2/3 šálky maku
- 1 a 2/3 šálky tortovej múky
- 2 lyžičky prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky soli
- 170 g masla izbovej teploty
- 1 šálka cukru
- 4 bielky izbovej teploty
- štipka soli
- 1/4 šálky cukru
Na krém:
- 230 g mascarpone
- 3 – 4 lyžičky práškového cukru podľa chuti
- 1/3 šálky smotany na šľahanie deluxe
- kvapka vanilkového extraktu
Postup
- Na krém jemne ušľaháme mascarpone a cukor, kým sa nespoja.
- Pridáme smotanu a vanilku a miešame, kým nebude zmes hladká a trochu zhustnutá.
- Pozor, nepremixujeme, alebo sa mascarpone začne rozpadať.
- Necháme v chladničke, kým nebudeme pripravení na použitie.
- Na cesto pozdĺžne rozkrojíme vanilkový struk.
- Zvaríme mlieko s vanilkovým luskom.
- Mak dáme do misky a zalejeme mliekom povareným s vanilkovým strukom.
- Ochlaíme na izbovú teplotu.
- Do mliečnej zmesi naškrabeme vanilkový struk.
- Predhrejeme rúru na 160 stupňov Celzia.
- Pripravíme si 23 cm guľatú tortovú formu, vymastíme ju maslom, vysypeme múkou a dáme na ňu papier na pečenie.
- Tortovú múku, prášok do pečiva a soľ preosejeme do misy.
- Šľaháme maslo, kým nebude svetlé a nadýchané, asi 2 minúty.
- Postupne pridávame 1 šálku cukru a pokračujeme v šľahaní, kým nebude zmes veľmi svetlá a krémová, asi 5 minút.
- Pridávame po jednej tretine múčnu zmes, striedavo s polovicou mliečno-makovej zmesi a zakončíme múčnou zmesou.
- Zastavíme mixér tesne pred dôkladným rozmixovaním a jemne dokončíme miešanie ručne pomocou gumovej stierky.
- Bielky a štipku soli ušľaháme na strednú rýchlosť, aby sa vytvorili mäkké špičky.
- Pokračujeme v šľahaní a pridávame 1/4 šálky cukru, len po troškách.
- Zvýšime rýchlosť na vysokú tesne pred pridaním posledných pár lyžičiek cukru.
- Šľaháme, kým sa nám nevytvoria špičky, ktoré sú tuhé a lesklé, asi 1 minútu.
- Tretinu vyšľahaných bielkov zamiešame do cesta.
- Pokračujeme v opatrnom pridávaní zvyšných bielkov a jemne premiešame.
- Cesto zotrieme do pripravenej formy a pečieme asi 50 – 55 minút, alebo pokiaľ špajľa zasunutá do stredu nevyjde čistá.
- Necháme 10 minút chladiť na mriežke.
- Obrátime buchtu z formy a necháme úplne vychladnúť na mriežke.
- Ozdobíme krémom a servírujeme.
Máme pre vás aj ďalšie recepty na závin s makom na 5 spôsobov. Je to perfektná sladká bodka ku káve.