Ďalší recept na lievance, ktoré nepotrebujú droždie, aby vykysli. Tento recept je doplnený o skvelý domáci jahodový tvaroh, ktorý nesmiete zabudnúť, inak sa ochudobníte o úžasný kulinársky zážitok.
Čo budeme potrebovať
Na cesto
- 250 ml kefíru
- 1 veľký alebo 2 malé zrelé banány
- 2 vajcia
- 150 g masla (rozpusteného a mierne vychladnutého)
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 500 g hladkej múky
- 50 g cukru kryštál
- 1 lyžička prášku do pečiva
- ½ lyžičky jedlej sódy
- ½ lyžičky soli
Na tvarohový krém
- 450 g čerstvých jahôd
- 100 g cukru
- 2 vajcia
- 4 žĺtky
- 3 lyžice citrónovej šťavy
- ¼ lyžičky soli
- 70 g masla
Postup
- Do veľkej misy nalejeme kefír
- Do neho pridáme roztlačený banán, vajcia, maslo a extrakt z vanilky
- Miešame tak dlho, aby sa všetky ingrediencie spojili
- Do vedľajšej misy pridáme múku, cukor, prášok do pečiva, jedlú sódu a soľ
- Suché ingrediencie zmiešame dohromady
- Mokré a suché ingrediencie zmiešame do jednej misy a vytvoríme cesto
- Cesto necháme 5 minút oddýchnuť
- Na zahriatej panvici rozpustíme maslo
- Na panvici tvoríme malé placky, ktoré pečieme z každej strany do zlatista
- Očistíme jahody a nakrájame ich na väčšie kusy
- Dáme ich do hrnca spoločne s citrónovou šťavou a cukrom
- Jahody privedieme do varu a potom znížime teplotu
- Jahody za stáleho miešania varíme približne 7 minút
- Kúsky jahôd môžete (ale nemusíte) rozmixovať tyčovým mixérom dohladka
- Krém ochutnajte a doslaďte podľa vašej chuti
- Zložte hrniec z platne a nechajte zmes schladiť
- Keď je, zmes studená primiešajte vajcia, žĺtky a soľ
- Šľahajte, kým sa zmes úplne nespojí
- Zmes presunieme znova na sporák a na strednú teplotu varíme, kým zmes nezačne hustnúť
- Výsledná zmes bude mať konzistenciu tvarohu
- Nakoniec primiešame maslo
- Lievance podávame s teplým jahodovým tvarohom a javorovým sirupom
Jahôd nie je nikdy dosť a ak aj vy ste milovníkmi všetkého jahodového, nebojte sa vyskúšať aj ďalšie recepty na jahodové dezerty .