Túto ľahkú a tak vláčnu orechovú tortu s pistáciami si zamilujete. Skvele sa hodí ako narodeninový, ale aj ako sladká bodka ku káve.
Ingrediencie na piškótu
- 3 hrnčeky hladkej múky
- 1 hrnček zmäknutého masla
- 1,5 hrnčeka kryštálového cukru
- 1 vajce + 3 bielky
- 1 balíček prášku do pečiva
- štipka soli
- 1 hrnček plnotučného mlieka
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 lyžička mandľového extraktu
- 1,5 hrnčeka lúpaných pistácií
- 1/2 hrnčeka kyslej smotany
Ingrediencie na polevu
- 1,5 hrnčeka zmäknutého masla
- 1/4 lyžičky soli
- 1 hrnček práškového cukru
- 1,5 hrnčeka mascarpone
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
Postup
- Predhrejte si rúru na 180°C. Tortovú formu vymažte maslom a vysypte múkou. Dno vyložte papierom na pečenie.
- Nasekajte si 1,5 hrnčeka pistácií v kuchynskom robote najemno.
- V stredne veľkej mise prešľahajte mleté pistácie s múkou, práškom do pečiva a štipkou soli.
- V mise stojanového mixéra vyšľahajte maslo do hladka, pridajte cukor a šľahajte asi 2 minúty. Potom pridajte vanilkový extrakt, mandľový extrakt, vajcia. Miešajte.
- Postupne pridávajte suché ingrediencie (pistácie, múku, prášok do pečiva a soľ), mlieko a kyslú smotanu.
- V stredne veľkej mise vyšľahajte 3 bielky, aby vznikol sneh. Vmiešajte do cesta a zapracujte.
- Vzniknuté cesto rovnomerne nalejte do pripravenej formy. Pečte 35-40 minút. Potom vyberte z rúry a nechajte vychladnúť.
- Medzitým si pripravte polevu. Vyšľahajte maslo, pridajte vanilkový extrakt, soľ, práškový cukor a mascarpone. Vznikne vám krémová poleva.
- Korpus rozdeľte na 3 rovnako vysoké pláty. Medzi ne natrite polevu, ale nechajte si trochu bokom, aby vám zostala aj na potretie vonkajších strán torty.
- Po nanesení polevy na všetky strany torty si nasekajte zvyšné pistácie a posypte horné okraje.
- Pred podávaním nechajte stuhnúť v chladničke. Dobrú chuť!