Chrumkavé grilované mäsko okorenené feniklom, koriandrom a rascou je úplne vynikajúce, zvlášť keď ho ku koncu pokvapkáte citrónovou alebo limetkovou šťavou. Servírujte ho s maslovým cesnakovým chlebom, je to lahôdka!
Ingrediencie
Na bravčové mäso:
- ¼ šálky lístkov čerstvého tymiánu a ďalšie na podávanie
- 4 lyžičky hrubej soli
- 1 lyžica rímskej rasce
- 1 lyžica semienok koriandra
- 1 a ½ lyžičky feniklových semienok
- 1 a ½ lyžičky rasce
- 1 a ½ lyžičky čierneho korenia
- ½ čajovej lyžičky vločiek červeného chilli a ďalšie na podávanie
- 12 strúčikov cesnaku, nasekaných
- 3 lyžice extra panenského olivového oleja
- 1 a ½ lyžičky červeného vínneho octu
- cca 2,5 kg bravčové pliecko
- na servírovanie plátky citróna alebo limetky
Na grilovaný cesnakový chlieb:
- ¾ šálky masla
- ½ šálky extra panenského olivového oleja
- ⅓ šálky jemne nasekanej petržlenovej vňate
- 2 lyžice nasekanej čerstvej bazalky
- 5 strúčikov cesnaku, jemne nastrúhaných alebo rozdrvených na pastu
- 1 lyžička soli a viac podľa chuti
- ½ lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
- ¾ čajovej lyžičky sušeného oregana
- ¼ lyžičky červeného vínneho octu
- štipka vločiek červeného chilli a ďalšie podľa chuti
- 2 (cca 30 cm) bochníky francúzskeho alebo talianskeho chleba, pozdĺžne rozpolené
Postup
- Pomocou mažiara rozdrvte tymián, soľ, rascu, koriander, fenikel, rímsku rascu, guličky korenia a vločky červeného čili tak, aby všetko popraskalo, ale nebolo úplne rozomleté.
- Pridajte cesnak, olej a ocot a rozdrvte na pastu.
- Potrite pastou celé bravčové mäso a potom mäso dôkladne a rovnomerne zakryte.
- Mäso položte na plech na pečenie s okrajom, zakryte fóliou a marinujte v chladničke aspoň 6 hodín alebo až 48 hodín.
- V malom hrnci rozpustite maslo s olivovým olejom.
- Pridajte petržlenovú vňať, bazalku, cesnak, soľ, korenie, oregano, ocot a červené chilli a varte do voňava 1 až 2 minúty.
- Ochutnajte av prípade potreby dosoľte.
- Dajte bokom, kým nebudete pripravení grilovať.
- Pokiaľ maslo stuhne, dajte ho späť na oheň, kým neskvapalní.
- Rozpáľte gril alebo zapáľte uhlíky.
- Bravčové mäso položte na gril tak, aby bolo čo najrovnejšie.
- Prikryte gril a nechajte mäso opekať, kým sa na jednej strane neobjavia opálené stopy, 7 až 12 minút.
- Pokračujte v grilovaní na druhej strane, kým nebude mäso opečené podľa chuti.
- Mäso preložte na doštičku, voľne prikryte fóliou a pred krájaním nechajte aspoň 10 minút odpočívať.
- Zatiaľ čo bravčové mäso odpočíva, ugrilujte cesnakový chlieb:
- Rozpolené bochníky položte reznou stranou dole na gril az jednej strany zľahka opekajte, 1 až 2 minúty.
- Otočte chlieb a opečenú stranu pokvapkajte cesnakovým maslom.
- Nechajte opekať nepomazané strany chleba ďalšie 1 až 2 minúty.
- Chlieb otočte a grilujte ešte raz na pomazanej strane asi 10 až 20 sekúnd (dajte pozor, aby sa nepripálil).
- Preložte chlieb na doštičku a nakrájajte na kúsky.
- Bravčové mäso nakrájajte na plátky a na mäso vytlačte mesiačiky citróna alebo limetky.
- Podávajte ozdobené vločkami červeného chilli a lístkami tymiánu, s cesnakovým chlebom ako prílohou.