Nám známi retro paradajkovo-hermelínový šalát, tak trochu v novom kabáte. Paradajkový šalát, je už zabehnutou tradíciou v našich kuchyniach. Skúste ho, ale tak trochu inak. Novátorsky!
Čo budeme potrebovať
- 8 veľkých cherry paradajok
- 2 kríkové paradajky
- 60 ml olivového oleja
- 1 lyžička tymiánu
- Štipka cukru
- Soľ
- 1 strúčik cesnaku
- 125 ml zeleninového vývaru
- 150 g hermelínu
- Listy bazalky
- Dva veľké krajce chleba, alebo 2 žemle/bagetky
Postup
- Predhrejte rúru na 150 stupňov
- Vo veľkom hrnci privedieme do varu vodu
- Do veľkej misy si pripravíme ľadovú vodu
- Nožom do kríkových paradajok narežeme X
- Paradajky blanšírujeme vo vriacej vode, kým sa šupky nezačnú odlupovať, a to približne 30 sekúnd
- Potom paradajky preložíme do ľadovej vody, aby vychladla
- Keď sú paradajky vychladené, olúpeme ich
- Olúpané paradajky dáme na plech s papierom na pečenie
- Pokvapkáme ich olejom, posypeme tymiánom, cukrom a soľou
- Paradajky umiestnime do rúry a pečieme ich približne hodinu
- Paradajky musia byť mäkké, ale nie scvrknuté
- Necháme ich vychladnúť
- Na panvici si medzitým rozohrejeme 2 lyžice olivového oleja
- Pridáme pečivo a opekáme dozlatista zo všetkých strán
- Z panvice preložíme pečivo na tanier a potrieme cesnakom
- Pečivo nakrájame na veľkosť krutónov
- V hrnci si ohrejeme vývar
- Hermelín vložíme do mixéra, pridáme vývar a rozmixujeme dohladka
- Na tanieri podávame teplé syrové fondue, navrchu s pečenými paradajkami a cherry paradajkami, posypané krutónmi