Baklažán plnený mletým mäsom, bulgurom a píniovými orieškami

Baklažán plnený mletým mäsom, bulgurom a píniovými orieškami

Zapečte si baklažán s koreneným hovädzím mäsom, bulgurom a píniovými orieškami, je to delikatesa! Tento pokrm je výdatný a ako príloha vám k nemu stačí iba šalát, prípadne pita chlieb.

Ingrediencie

  • 2 veľké baklažány, rozpolené
  • soľ podľa chuti
  • extra panenský olivový olej
  • 1 stredná žltá cibuľa, nakrájaná
  • 2 veľké strúčiky cesnaku, nasekané
  • 350 g chudého mletého hovädzieho mäsa (môžete použiť aj mleté ​​morčacie alebo jahňacie mäso)
  • 1 lyžička mletého nového korenia
  • 1 lyžička mletej škorice
  • ¼ šálky jemného bulguru, namočeného v ¼ šálke horúcej vody na 10 minút, potom scedeného (bulgur musí byť extra jemný)
  • ½ šálky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
  • ¼ šálky opečených píniových orieškov
  • 1 plechovka paradajkovej omáčky (425 ml)
  • 1 šálka vody
  • 1 červená cibuľa, nakrájaná na krúžky

Postup

  1. Predhrejte rúru na 220 stupňov Celzia.
  2. Umiestnite baklažán dužinou hore na veľkú tácku.
  3. Dužinu posypte soľou a nechajte 20 minút odstáť, aby baklažán „vypotil“ horkú šťavu.
  4. Nad drezom baklažán jemne vytlačte.
  5. Poriadne ho utrite.
  6. Plech vyložte alobalom a zľahka naolejujte.
  7. Do dužiny baklažánu vyrežte 3 zárezy alebo plytké čiary a potom ich potrite olivovým olejom.
  8. Položte na pripravenú tácku šupkou hore.
  9. Vršok pokvapkajte ešte extra panenským olivovým olejom.
  10. Pečte vo vyhriatej rúre 30 minút alebo kým dužina nezmäkne a nezhnedne (ale nespáli sa).
  11. Zatiaľ čo sa baklažán pečie, pripravte si mäsovú zmes.
  12. Vo veľkej ťažkej panvici rozohrejte 2 lyžice extra panenského olivového oleja.
  13. Pridajte mleté ​​hovädzie mäso, cibuľu a cesnak.
  14. Restujte hovädziu zmes, kým nebude úplne prepečená.
  15. Ochuťte soľou a korením, ½ lyžičkou nového korenia a ½ lyžičkou mletej škorice.
  16. Zložte zo sporáka.
  17. Z bulguru vytlačte prebytočnú vodu a potom pridajte do mäsovej zmesi.
  18. Pridajte nasekanú petržlenovú vňať a píniové oriešky.
  19. Zmes poriadne premiešajte.
  20. Ochutnajte av prípade potreby dosoľte.
  21. Keď je baklažán hotový, vyberte ho z rúry a krátko odstavte.
  22. Znížte teplotu rúry na 190 stupňov.
  23. V miske zmiešajte paradajkovú omáčku, vodu a zvyšok škorice a nového korenia.
  24. Na dno zapekacej misky položte plátky červenej cibule a nalejte na ňu ½ zmesi paradajkovej omáčky.
  25. Navrch položte pečený baklažán.
  26. Zadnou stranou lyžice jemne zatlačte dužinu baklažánu dole, aby sa vytvorilo miesto pre mäsovú náplň.
  27. Lyžicou naplňte zmesou baklažány a zalejte zvyšnou paradajkovou omáčkou.
  28. Zakryte alobalom.
  29. Pečte po dobu 20 až 25 minút.
  30. Podávajte teplé, preliate Tzataziki alebo obyčajným jogurtom.
Zapčený baklažán s koreneným hovädzím mäsom, bulgurom a píniovými orieškami.
www.themediterraneandish.com

Poďme sa spoločne pozrieť aj na ďalšie recepty zo zapečenej cukety ! Či už ju pripravíte klasicky so syrom, mletým mäsom či zeleninou, výsledkom vždy bude chutná a zdravá pochúťka.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.