Ochutnajte túto luxusnú pizzu pripravovanú v štandardnej rúre z bežných surovín, ktorú budete chcieť robiť znova a znova.
Ingrediencie
Na cesto:
- 300 g hladkej múky
- 1 lyžička kryštálového cukru
- ½ čajovej lyžičky aktívneho sušeného alebo instantného droždia
- ¾ lyžičky soli
- 200 ml (40 °C až 46 °C) teplej vody
- 1 lyžica extra panenského olivového oleja
- krupica a hladká múka na posypanie pizze
Na paradajkový základ:
- 1 šálka pyré alebo drvených konzervovaných paradajok San Marzano
- 2-3 strúčiky čerstvého cesnaku, prelisované
- 1 lyžička extra panenského olivového oleja plus viac na pokvapkanie
- 2-3 veľké štipky soli podľa chuti
- ¼ lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
Na povrch pizze:
- 2-3 lyžice jemne nastrúhaného syra parmigiano-reggiano plus ďalšie
- 200 g čerstvého syra mozzarella, nakrájaného na cca centimetrové kocky
- 5-6 veľkých lístkov čerstvej bazalky plus ďalšie na ozdobu
- sušené vločky červeného chilli (voliteľne)
Postup
- V mise zmiešajte hladkú múku, cukor, droždie a soľ.
- Pridajte teplú vodu a olivový olej a miešajte.
- Cesto dajte na pomúčenú pracovnú dosku a tri minúty hneťte.
- Poprášte múkou podľa potreby.
- Asi po 3 minútach by malo byť hladké, ľahko elastické a lepivé.
- Misu vymažte olivovým olejom a vložte cesto do misy.
- Zakryte kuchynskou utierkou a nechajte kysnúť na teplom a suchom mieste po dobu 2 hodín.
- Umiestnite kameň na pizzu na druhý horný rošt vašej rúry a predhrejte rúru na 285 °C (alebo aspoň na 260 stupňov) po dobu minimálne 1 hodiny.
- V miske zmiešajte paradajky, cesnak, olivový olej, korenie a soľ.
- Cesto rozdeľte na dve rovnako veľké časti.
- Položte cesto na tanier, prikryte plastovou fóliou a nechajte 5 až 10 minút odpočívať.
- Posypte lopatu na pizzu lyžicou krupice a poprášte hladkou múkou.
- Natiahnite guľu cesta do zhruba 25 cm kruhu.
- Pokiaľ cesto vyskočí alebo je príliš pružné, nechajte ho ďalších päť minút odpočívať.
- Okraje cesta môžu byť o niečo silnejšie, ale uistite sa, že stred cesta je tenký.
- Cesto preneste na lopatu.
- Cesto zľahka pokvapkajte olivovým olejom.
- Pridajte na cesto zhruba ½ šálky paradajkovej omáčky a ponechajte na všetkých stranách okraj.
- Omáčku rovnomerne rozotrite.
- Na omáčku nasypte lyžicu syra parmigiano-reggiano.
- Pridajte polovicu mozzarelly nakrájanej na kocky a rovnomerne ju rozložte po celej pizze.
- Natrhajte niekoľko lístkov bazalky a posypte pizzu.
- Pizzu z lopaty jemne posuňte na kameň.
- Pečte 7 až 8 minút, alebo kým kôrka a okraje nebudú zlatisto hnedé.
- Pizzu lopatou vyberte z rúry, preložte na drevené doštičku, pokvapkajte vrch olivovým olejom, posypte trochou syra a šifonádou z čerstvej bazalky.
- Nakrájajte a ihneď podávajte.
Vyskúšajte aj naše ďalšie vynikajúce recepty na polievky po taliansky , ktoré sa hodia pre každé ročné obdobie.