Pripravte si domáce talianske gnocchi sami a pekne od nuly. Sú krásne nadýchané av kombinácii s paradajkovou omáčkou a parmezánom je to neuveriteľná lahôdka!
Ingrediencie
Na gnocchi:
- 4 staré stredné zemiaky (asi 500 g)
- 1/2 hrnčeka semolinovej múky
- 1/4 šálky hladkej múky
- 1 lyžička soli plus 1 polievková lyžica na varenie nokov
Na omáčku z cherry paradajok:
- 3 šálky cherry paradajok
- 3 listy bazalky, nakrájané
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička soli
- 6 lyžíc nastrúhaného parmezánu
Postup
- Zemiaky varte 20 minút.
- Prepichnite ich nožom, aby ste skontrolovali, či sú hotové, a zlejte ich.
- Ihneď olúpte a ešte teplé zemiaky roztlačte.
- Odstavte a nechajte ÚPLNE vychladnúť
- Za stáleho miešania orestujte na olivovom oleji 2 strúčiky cesnaku.
- Vyberte cesnak z panvice.
- Pridajte nakrájané cherry paradajky.
- Pridajte lístky bazalky a soľ.
- Nechajte prikryté dusiť, občas obráťte.
- Akonáhle zemiaky vychladnú, zmiešajte ich s múkou a soľou.
- Cesto ručne vymiešajte do hladka.
- Vezmite malé množstvo cesta, ktoré vám naplní dlaň.
- Zrolujte a vytvorte dlhý hrubý špagát.
- Nakrájajte do tvaru nokov.
- Opakujte, kým sa zo všetkého cesta nevytvarujú halušky.
- Na odsadenie objemných nokov môžete použiť doštičku na halušky alebo zadnú časť vidličky.
- Halušky mierne zatlačte vidličkou dole.
- Halušky dajte na pomúčenú tácku.
- Uchovávajte ich oddelene, inak sa k sebe zlepí.
- Zaprášte ešte múkou.
- Priveďte do varu hrniec s osolenou vodou, rovnako ako pri varení cestovín.
- Do vriacej vody vhoďte niekoľko halušiek, nie príliš veľa (len toľko, aby sa zakrylo dno hrnca).
- Akonáhle začnú halušky plávať, vyberte ich dierovanou lyžicou, vložte ich priamo do panvice s omáčkou., kde máte omáčku na halušky a jemne vmiešajte.
- Akonáhle máte všetky halušky v omáčke, pridajte ďalšiu várku halušiek a takto pokračujte, kým nebudú všetky uvarené.
- Gnocchi podávajte ešte teplé s veľkým množstvom parmezánu.