Lahodné krémové talianske risotto so šampiňónmi, bielym vínom, hráškom a parmezánom je úplná bomba! A pritom je tak neuveriteľne jednoduché na prípravu.
Ingrediencie
- 8 šálok kuracieho alebo zeleninového vývaru
- 1 polievková lyžica extra panenského olivového oleja
- 1 cibuľa, nakrájaná nadrobno
- 2 polievkové lyžice masla
- 2 strúčiky cesnaku, lisované
- 500 g šampiňónov, nakrájaných na plátky
- 1 bobkový list
- 4 vetvičky tymiánu
- soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
- 2 šálky arborio ryže
- 1/2 šálky bieleho vína
- 1 šálka nastrúhaného parmezánu
- 3/4 šálky mrazeného hrášku, rozmrazeného
- 2 polievkové lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
Postup
- V hrnci na strednom plameni priveďte do varu vývar.
- Znížte plameň na minimum.
- Vo veľkom hrnci rozohrejte olej.
- Pridajte cibuľu a restujte za častého miešania, kým nebude priehľadná, asi 5 minút.
- Pridajte 1 lyžicu masla, cesnak, šampiňóny, bobkový list a tymián.
- Varte, kým šampiňóny nezmäknú a nezozlátnu, ešte asi 4 minúty, potom dochuťte soľou a čiernym korením.
- Vyberte zmes z hrnca.
- V hrnci rozpustite zvyšnú lyžicu masla a za rýchleho miešania pridajte ryžu arborio.
- Varte, kým nie sú zrná dobre obalené maslom, asi 2 minúty.
- Pridajte víno a varte, kým sa víno z väčšej časti nevsiakne.
- Naberačkou prilejte asi 1 hrnček horúceho vývaru.
- Za častého miešania varte, kým ryža z väčšej časti nevsiakne tekutinu.
- Pridávajte zvyšný vývar asi po 1 šálke naraz a pokračujte, aby ryža absorbovala každý pridaný vývar, než pridáte ďalšie.
- Často miešajte a varte, kým nie je rizoto al dente a krémové, nie kašovité. (Možno nebudete potrebovať všetok vývar.)
- Pridajte hubovú zmes späť do ryže.
- Vmiešajte parmezán a hrášok a ozdobte petržlenovou vňaťou.
- Podávajte teplé.