Balkánska zmes

Balkánska zmes

Na šopský šalát môžete naraziť kdekoľvek, dokonca aj počas svojej dovolenky, napríklad v Srbsku. Každý ho robí inak a receptúra sa podľa jednotlivých krajín môže veľmi líšiť, aj keď základ zostáva rovnaký. Niekto však používa odlišný syr, ďalší zase iný druh paradajok a hneď máte inú chuť.

Ingrediencie:

  • 6 veľkých kríkových paradajok
  • 1 červená paprika (prípadne žltá)
  • 1 stredná šalátová uhorka
  • 1 malá biela cibuľa
  • 1 malá červená cibuľa
  • 2 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
  • 1 lyžica červeného vínneho octu
  • Soľ podľa chuti
  • 1/2 hrnčeka kozieho syra
  • 2 – 3 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate

Postup:

  • Paradajky nakrájame na malé klinky.
  • Červenú papriku očistíme a rozkrájame na kúsky, uhorku na plátky.
  • Cibuľa olúpeme a jemne nasekáme. Pokiaľ nechceme veľa cibule, dáme z každej len polovicu.
  • Zeleninu dáme do veľkej misky a pokvapkáme olivovým olejom.
  • Pridáme vínny ocot a premiešame.
  • Osolíme, kto chce, môže pridať ešte aj mleté čierne alebo červené korenie.
  • Znovu zamiešame a dáme na 2 – 3 hodiny vychladiť do chladničky.
  • Pred servírovaním posypeme strúhaným kozím syrom a petržlenovou vňaťou.
Balkánsky šopský šalát s červeným vínnym octom.
Zdroj: https://thekittchen.com/

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.