Šopák miluje snáď každý pre jeho vynikajúcu chuť a schopnosť osvieženia. Dá sa pripravovať prakticky celoročne, aj keď najlepšie samozrejme chutí v čase, keď má zelenina, ktorú obsahuje, svoju hlavnú sezónu. Príprava je rýchla, jednoduchá a výsledný pokrm poteší každého.
Ingrediencie:
- 4 veľké rímske paradajky
- 1 veľká šalátová uhorka
- 2 zelené papriky
- 2 červené papriky
- 1 veľká kuchynská žltá cibuľa
- 2 zelené jarné cibuľky
- 2 polievkové lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- 1/2 hrnčeka extra panenského olivového oleja
- 1/4 hrnčeka červeného vínneho octu
- 1/8 lyžičky mletého čierneho korenia
- Soľ podľa chuti
- 1/2 – 1 hrnček rozdrobeného syra Feta
Postup:
- Paradajky, papriky aj žltú cibuľu nakrájame na kocky, zatiaľ čo uhorku s jarnými cibuľkami zase na plátky.
- Do uzatvárateľného pohára dáme olej, ocot, soľ, korenie, dôkladne pri zatvoríme a čo najviac pretrepeme, aby sa všetky ingrediencie spojili.
- Akonáhle máme hotovo, prelejeme do misy so zeleninou a starostlivo premiešame.
- Uložíme do chladničky a necháme vychladiť, ideálne cez noc.
- Pred servírovaním posypeme rozdrobeným syrom a môžeme podávať.
Tip: Keď budete tento šalát pripravovať na jeseň, skúste papriky ľahko opiecť a získate úplne inú chuť šalátu, než keď sú čerstvé.