Vyskúšajte túto ľahkú narodeninovú tortu s ovocím, po ktorom sa len zapráši. Ovocie môžete zvoliť akékoľvek. Najlepšie sú však jahody, maliny, černice a čučoriedky.
Ingrediencie na korpus
- 3,5 hrnčeka hladkej múky
- 1 hrnček zmäknutého masla
- 1,5 hrnčeka cukru
- 1,4 hrnčeka mlieka (ohriateho)
- 3 vajcia
- 1/4 hrnčeka oleja
- 1,5 lyžičky vanilkového extraktu
- 4 lyžičky kypriaceho prášku
- 1/2 lyžičky soli
Ingrediencie na krém
- 250g smotanového syra
- 250g mascarpone
- 2 hrnčeky práškového cukru
- 2 hrnčeky smotany na šľahanie
- 1,5 lyžičky vanilkového extraktu
- 2/3 hrnčeka malinového alebo jahodového džemu
- 1/4 hrnčeka vody
- 4 hrnčeky čerstvého ovocia (jahody, černice, maliny alebo čučoriedky) + na ozdobu
- 2 lyžičky citrónovej kôry
- 2 lyžice citrónovej šťavy
Postup
- Vymažte si dve tortové formy a vysypte múkou. Alebo vyložte papierom na pečenie. Predhrejte rúru na 180°C.
- Vo veľkej mise pomocou ručného mixéra ušľahajte maslo s cukrom do krémovej konzistencie. Potom vmiešajte vanilkový extrakt. Pomocou vidličky zmiešajte mlieko, vajcia, olej a dajte bokom. Vo vedľajšej mise zmiešajte múku s práškom do pečiva a solí.
- 1/3 suchých ingrediencií pridajte do maslovej zmesi a miešajte, kým sa nespoja. Pridajte polovicu mliečnej zmesi a premiešajte.
- Ďalej primiešajte ďalšiu 1/3 suchých ingrediencií a potom zvyšok mliečnej zmesi. Nakoniec primiešajte zvyšok suchých ingrediencií a cesto rovnomerne rozdeľte do dvoch foriem na pečenie.
- Pečte po dobu 30 minút, nechajte 5 minút odležať a potom preložte na mriežku, aby korpusy úplne vychladli.
- Vo veľkej mise si ušľahajte smotanu s vanilkovým extraktom.
- V samostatnej mixovacej nádobe zmiešajte smotanový syr s mascarpone a potom vmiešajte práškový cukor. Zmes dajte odležať do chladničky.
- Medzitým v mise zmiešajte ovocné bobule, pridajte citrónovú kôru a šťavu. Dobre premiešajte.
- Vedľa si zmiešajte džem s vodou a dajte do mikrovlnky, kým sa nerozpustí – asi na 30 sekúnd.
- Rozrežte každý vychladnutý korpus na polovicu, aby vám vznikli štyri vrstvy. Na spodnú vrstvu naneste 1/3 džemovej náplne, navrch potom vrstvu krému a nakoniec 2/3 hrnčeka čerstvého ovocia.
- Pokračujte vo vrstvení torty rovnakým spôsobom – džem, krém a ovocie. Vrchnú poslednú vrstvu namažte zvyšným krémom.
- Tortu ľubovoľne ozdobte ďalším ovocím a máte hotovo.
Nestíhate s pečením torty na oslavu? Nebojte, máme pre vás 13 receptov na rýchle torty v sladkých aj slaných variantoch!