Alebo ako inak, honosnejšie, nazvať masovú nátierku. Jej kúzlo sa skrýva v tom, že výsledný produkt vyzerá, ako vec, ktorá si vyžaduje veľa zručnosti a skúseností. Pritom recepty na nátierky z pečeného bravčového mäsa sú veľmi jednoduché a lacné na prípravu. A výsledok? Ten je vždy fantastický.
Čo budete potrebovať:
- 1 kíl bravčovej plece bez kosti (nakrájaná na kocky)
- Soľ
- 125 ml rastlinného oleja alebo tuku
- 4 bobkové listy
- Čerstvý tymián
- 2 veľké šalotky (nahrubo nakrájané)
- 4 strúčiky cesnaku (rozpolené)
- Muškátový oriešok
Postup:
- Predhrejeme si rúru na 150 stupňov
- Bravčovú pliecko nasolíme a umiestnime do pekáča na pečenie
- Mäso v pekáči zalejeme olejom alebo tukom
- Do pekáča k mäsu pridáme bobkový list, tymián, nahrubo nakrájanú šalotku a rozpolený cesnak
- Pekáč prikryjeme alobalom, vložíme do rúry a necháme piecť, kým sa bravčové mäso nebude rozpadať. (aspoň 3 hodiny)
- Po vybratí mäsa z rúry vyberieme všetko pridané korenie vrátane šalotky a cesnaku.
- Zvyšnú šťavu scedíme vedľa do misy
- Mäso preložíme do kuchynského robota a začnite mixovať. Rýchlosť zvyšujeme pomaly, nech si robota nezničíme
- V priebehu miešania postupne po lyžičkách pridávame vedľa odstavenú šťavu, kým nedosiahneme požadovanú krémovú konzistenciu.
- Postupne pridávame soľ
- Vyhotovenú zmes pomaly odovzdávame do vopred pripravených a vymytých pohárov
- Keď budú poháre naplnené, zalejeme vrch nátierky zvyšným scezeným tukom
- Pred podávaním musí nátierka v chladničke odpočívať aspoň dve hodiny.
Pre intenzívnejšiu chuť, nechajte nátierku v chladničke odpočívať týždeň .