Tieto nadýchané americké lievančeky sa ľahko pripravujú a skvele sa hodia na raňajky či brunch. Podávajte s čerstvým ovocím a javorovým sirupom. Mňam!
Ingrediencie:
- 150 g samokypriacej múky
- 150 ml odtučneného mlieka
- 120 g gervais alebo ricotty
- 2 vajcia
- 3 lyžičky sladidla podľa výberu
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- štipka soli
- 1/2 lyžičky kokosového alebo vanilkového extraktu alebo 1 lyžička citrónovej kôry (voliteľne)
- na podávanie javorový sirup a čerstvé bobule
- rastlinný olej na vyprážanie
Postup
- Do veľkej misy dajte vajcia, mlieko, syr a štipku soli.
- Všetko dobre premiešajte.
- Ak chcete, pridajte vanilkový extrakt alebo citrónovú kôru.
- Do misky preosejte múku, jedlú sódu a sladidlo.
- Dobre premiešajte a odložte na 5 minút.
- Veľkú panvicu potrite olejom.
- Panvicu rozhrejte a potom na ňu nalejte cesto (alebo použite veľkú lyžicu – na 1 lievanček asi 2 polievkové lyžice cesta).
- Medzi lievanci ponechajte dostatočný priestor, aby ste ich mohli otočiť.
- Vymažte na strednom plameni niekoľko minút a opatrne preklopte, akonáhle sa na povrchu lievancov objavia bubliny.
- Zmažte ešte minútu z druhej strany dozlatista.
- Pokračujte, kým nespotrebujete všetko cesto.
- Podávajte teplé s čerstvým ovocím a javorovým sirupom.