Dokonale sladké, tak akurát vlhké as úžasne jemnou štruktúrou. Presne také sú tieto muffiny plné vynikajúcej mrkvy. Však mrkva sa dá využívať na množstvo lahôdok. Vynikajúce je napríklad mrkvové smoothie .
Ingrediencie:
- 1 a 1/2 hrnčeka polohrubej múky
- 1 hrnček cukru krupica
- 1 lyžička mletej škorice
- 1/2 lyžičky jedlej sódy
- 1/2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky soli
- 1/2 hrnčeka rastlinného oleja
- 1/3 hrnčeka trstinového cukru
- 2 vajcia veľkosti L
- 2 – 3 lyžičky vanilkového extraktu
- 2 hrnčeky čerstvé jemne nastrúhané mrkvy
Postup:
- Rúru si predhrejeme na 175 stupňov a nachystáme si plech/formu na muffiny. Do každého otvoru vložíme papierový košíček a zatiaľ odložíme nabok.
- Najskôr dáme do jednej misy múku, krupicový cukor, škoricu, jedlú sódu, kypriaci prášok do pečiva a soľ. Premiešame suché suroviny a dáme bokom.
- Do druhej misky dáme rastlinný olej, trstinový cukor, vajcia, vanilkový extrakt a veľmi dôkladne našľaháme. Nakoniec vmiešame nastrúhanú mrkvu.
- Prisypeme suchú zmes a miešame, kým sa všetky suroviny nespoja do hladkého cesta.
- Cesto rozdelíme do formy na muffiny, pričom každý otvor naplníme len tak do 2/3.
- Vložíme do predhriatej rúry a pečieme cca 20 – 22 minút. Špajľa musí byť po zapichnutí a vytiahnutí zo stredu čistá.
- Vyberieme z rúry, na 5 – 10 minút odložíme a potom preložíme na kuchynskú mriežku vychladiť.
- Akonáhle muffiny vychladnú, môžeme podávať.
- Keď ich dáme do vzduchotesnej nádoby, môžeme ich skladovať v chladničke až 14 dní. Pri izbovej teplote maximálne 3 dni.
Tip: Ak chceme muffin ako teplé raňajky, dáme ho na 15 – 30 sekúnd ohriať do mikrovlnnej rúry. Po vybratí dáme nahor kúsok čerstvého nesoleného masla, pokvapkáme javorovým sirupom a je hotovo.