Táto zelenina je na pečenie ako stvorená. Každému cestu dodá potrebnú vlhkosť, takže je dokonale vláčna a má úžasnú konzistenciu. Akonáhle tieto muffiny ochutnáte spolu so svojimi blízkymi, hneď sa po nich zapráši.
Ingrediencie:
- 2 veľké vajcia
- 1 a 1/3 hrnčeka kryštálového cukru
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 3 hrnčeky strúhané cukety
- 3/4 hrnčeka rozpusteného nesoleného masla
- 2 a 3/4 hrnčeka polohrubej múky
- 1 lyžička jedlej sódy
- 1 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- 1/4 lyžičky soli
- 2 – 3 lyžičky škorice
- 1 lyžička mletého zázvoru
- 1/2 lyžičky mletého muškátového orieška
- 1 hrnček vlašských orechov
- 1 hrnček hrozienok (možno použiť aj sušené brusnice)
Postup:
- Najskôr predhrejeme rúru na 175 stupňov.
- Vo veľkej mise našľaháme vajcia s vanilkovým extraktom a cukrom. Pridáme nastrúhanú cuketu a rozpustené maslo. Znovu premiešame.
- Do samostatnej misky nasypeme múku, jedlú sódu, kypriaci prášok do pečiva, škoricu, mletý zázvor, muškátový oriešok, soľ a premiešame.
- K cukete prihodíme nasekané vlašské orechy, hrozienka a prisypeme sypkú zmes. Premiešame pomaly, aby nebolo cesto až príliš zamiešané.
- Formu na muffiny postriekame olejovým kuchynským sprejom a každý otvor zaplníme cestom až nahor.
- Vložíme na stredný rošť do predhriatej rúry a pečieme zhruba 20 – 30 minút. Povrch by mal byť zlatisto hnedý.
- Špajlí vyskúšame, či je stred muffinov upečený. Pokiaľ áno, vyberieme plech z rúry a necháme 5 minút odpočívať.
- Potom vyberieme muffiny z formy a necháme ďalších 20 minút chladnúť.