Tradičná česká veľkonočná plnka

Tradičná česká veľkonočná plnka

Pri klasickej receptúre sa používalo aj 6 druhov mäsa. Niekto pridával aj droby a pre tých, ktorí nekonzumujú mäso, sa dalo použiť väčšie množstvo zeleniny ak tomu napríklad huby.

To, čo nesmie chýbať pri žiadnom variante je dostatok jarných byliniek, ktoré sa postarajú o tú správnu nezameniteľnú chuť.

K týmto sviatkom patria aj zákusky. Preto neváhajte vyskúšať recepty na veľkonočné jedáše .

Ingrediencie:

  • 800 g údeného bravčového mäsa
  • Soľ podľa chuti
  • Čerstvo mleté ​​čierne korenie podľa chuti (cca 1/4, 1/2 alebo 3/4 lyžičky)
  • Štipka muškátového orieška
  • 1/8 lyžičky nového korenia
  • 1 bobkový list
  • Štipka rozmarínu
  • 11 plátkov toastového chleba
  • 1 veľká cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 hrnček jarnej zeleniny
  • 1 hrnček nasekanej bylinkovej zmesi (pažítka, petržlen, mladé žihľavy, púpavové listy)
  • 6 vajec veľkosti L
  • 1 lyžica čerstvého nesoleného masla

Postup:

  • Cibuľu olúpeme a nakrájame najemno, cesnak očistíme a prelisujeme cez lis na cesnak.
  • Zeleninu očistíme a rozkrájame alebo nasekáme na jemné kúsky.
  • Do veľkého hrnca vložíme údené mäso, zalejeme vodou, aby bolo ponorené, pridáme soľ, korenie, muškátový oriešok, nové korenie, bobkový list a rozmarín.
  • Na strednom ohni privedieme do varu a varíme, až kým nie je mäso mäkké.
  • Po uvarení odstavíme z platne a necháme vo vode vychladnúť. Potom vychladnuté mäso nakrájame na kocky, ale vývar z mäsa nevylievame.
  • Hriankový chlieb nakrájame na kocky a dáme do väčšej misy. Zalejeme trochou vývaru z mäsa, aby kocky pekne zmäkli.
  • Zmiešame takto navlhčené a zmäkčené kocky s kúskami kuracieho mäsa. Osolíme, pridáme korenie, muškátový oriešok, cibuľu, cesnak a jarnú zeleninu.
  • Bielky dáme bokom a žĺtky rovno vmiešame do mäsovej zmesi. Z bielkov našľaháme tuhý sneh a taktiež opatrne primiešame do zmesi.
  • Vlejeme do pekáča alebo zapekacej misky, ktorú ešte predtým vymažeme maslom.
  • Predhrejeme si rúru na 180 stupňov a vložíme do nej pripravenú nádivu. Pečieme cca 1 hodinu do zlatohneda.
  • Keby plnka hnedla veľmi rýchlo, prikryjeme jej povrch kúskom alobalu.
  • Potom už len stačí vybrať a podávať.
Plnka na veľkonočné sviatky v tradičnom českom duchu.
Zdroj: https://www.thespruceeats.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.