Zelené bylinky sú základným kameňom každej kuchyne a rozhodne to nie je len o špenáte. Naopak sa hojne využívajú aj žihľavy, petržlen, pažítka a mnoho ďalších. Receptúra je rýchlo pripravená a zamiluje si ju naozaj každý.
Ingrediencie:
- 3 biele rožky
- 4 vajcia
- 80 g zmäknutého čerstvého neslaného masla
- 280 g údeného mäsa
- Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
- Štipka muškátového orieška
- 50 g čerstvého špenátu
- 40 g čerstvých jarných byliniek (petržlen, pažítka, žihľava)
- 1 a 1/2 hrnčeka vývaru s mliekom
- Maslo a strúhanka na vymazanie pekáča
Postup:
- Údené mäso dáme do hrnca a zalejeme vodou v dostatočnom množstve, aby jej hladina končila cca 2 cm nad mäsom.
- Necháme variť po dobu 1 hodiny. Potom mäso vyberieme a vývar z neho odložíme bokom.
- Pekáčik vymastíme maslom a vysypeme strúhankou. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov.
- Bylinky očistíme, dôkladne premiešame a sparíme horúcou vodou. Znovu opláchneme a nasekáme.
- Žihľavy hlavne zbavíme všetkých tvrdých častí stoniek a všetko nasekáme.
- Rožky nakrájame na kúsky veľké asi 1,5 cm a dáme do veľkej misy. Zalejeme teplým mliekom a vývarom z údeného mäsa.
- Do inej misky dáme žĺtky, zmäknuté maslo a našľaháme. Z bielkov a štipky soli vypracujeme tuhý sneh.
- Maslo so žĺtkami dáme k rožkom, prihodíme nakrájané údené mäso aj bylinky a zamiešame.
- Nakoniec vmiešame sneh z bielkov, osolíme, okoreníme, prihodíme štipku muškátového orieška a premiešame.
- Preložíme do pekáča a vložíme do predhriatej rúry. Pečieme do zlatista cca 20 – 30 minút.
- Ešte teplú plnku servírujeme, ale môže sa konzumovať aj vychladnutá.