Tradičná plnka je jednou z mnohých pochúťok, ktorú počas sviatkov jari pripravujeme. Každá jednotlivá receptúra je niečím špecifická a má aj svoju jedinečnú chuť. Preto môžete pripraviť každý deň inú a vždy bude chutiť odlišne ako tá, ktorá bola predchádzajúci deň.
Ingrediencie:
- 10 mäkkých rožkov
- 2 hrnčeky bravčového vývaru
- 10 žĺtkov
- 10 vaječných bielkov
- 2 polievkové lyžice majonézy
- 2 strúčiky cesnaku
- 500 g pečeného bravčového ramienka
- 500 g vareného údeného bravčového mäsa
- 2 hrsti mladých žihľav
- 1 lyžica petržlenu
- 1 lyžica pažítky
- 1/2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- 1 lyžica čerstvého masla
- Strúhanka na vysypanie pekáča
- Soľ podľa chuti
Postup:
- Predhrejeme si rúru na 200 stupňov, pekáč vymastíme maslom a vysypeme strúhankou.
- Pažítku s petržlenom jemne nasekáme, žihľavy prepláchneme a nakrájame.
- Rožky nakrájame a dáme do misy. Zalejeme bravčovým vývarom a premiešame.
- Bielky s trochou soli vyšľaháme do tuhého snehu.
- K rožkom pridáme žĺtky, žihľavy, petržlen, pažítku, majonézu a prelisovaný cesnak. Znovu zamiešame.
- Bravčové ramienko aj údené mäso nakrájame na menšie kocky a vhodíme do misy.
- Prisypeme prášok do pečiva a trochu osolíme.
- Nakoniec vmiešame sneh z bielkov a naposledy niekoľkokrát zamiešame, aby sa všetko spojilo.
- Preložíme do pekáča a vložíme do predhriatej rúry. Pečieme dozlatista.
- Plnku môžeme ihneď po upečení servírovať, kým je ešte teplá, ale skvele chutná aj studená.
Tip: Ak nechcete kupované rožky, skúste si ich vyrobiť. Mrknite, ako pečieme rožky a iné pečivo doma.