Každý šéfkuchár, či už profesionál alebo amatér pripravuje také jedlá podľa vlastných osvedčených receptov. Čo ak ale práve táto šampiňónová omáčka bude iná, než tá vaša? Perfektne sa hodí k cestovinám alebo napríklad ku grilovanému steaku.
Ingrediencie:
- 1 polievková lyžica masla
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja (kto nemá, môže dať aj slnečnicový olej)
- 650 g nakrájaných šampiňónov (môžu byť na plátky, polovičky alebo štvrtky)
- 2 vetvičky čerstvého tymiánu
- 3 strúčiky drveného cesnaku
- 1 hrnček smotany na šľahanie
- 1 hrnček mlieka
- 3 lyžičky kukuričného škrobu (alebo kukuričnej múky)
- 1 – 2 lyžice citrónovej šťavy
- Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
- 2 lyžice nasekanej petržlenovej vňate
Postup:
- Do panvice dáme rozohriať maslo aj s maslom.
- Prihodíme nakrájané huby s tymiánom, osolíme a okoreníme.
- Šampiňóny restujeme dozlatista a potom pridáme drvený cesnak a necháme opražiť, kým nezačne intenzívne voňať.
- Prilejeme smotanu a mlieko, do ktorého rozmiešame kukuričný škrob alebo múku.
- Varíme ďalších asi 5 – 10 minút na miernom ohni, až začne byť omáčka dostatočne hustá.
- Dochutíme citrónom, podľa potreby ešte soľou aj korením a ozdobíme petržlenovou vňaťou.
- Potom už iba stačí servírovať.
Tip: Kto chce trochu experimentovať, môže si na to skúsiť pripraviť cuketové rezance.