Dusené kotlety sú skvelým obedom, ale pokojne to môže byť aj výdatná večera. Vôňa cesnaku v kombinácii so smotanou vykúzli dokonalý pokrm, po ktorom sa len zapráši. Perfektnou prílohou je rozhodne ryža, ale nevadí ani cestoviny, prípadne zemiaky.
Ingrediencie:
- 4 bravčové kotlety
- 1 lyžička mletej sladkej papriky
- 1 lyžička sušeného cesnakového prášku
- Soľ a čerstvo mleté čierne korenie podľa chuti
- 2 polievkové lyžice masla
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
Na hubovú omáčku:
- 1 hrnček nakrájaných hnedých šampiňónov
- 5 rozdrvených strúčikov cesnaku
- 1 lyžička talianskeho korenia
- 1 a 1/2 hrnčeka smotany na šľahanie (najlepšie 33 %)
- 1/2 hrnčeka kuracieho vývaru
- 1 lyžica nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- Soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
Postup:
- V malej miske zmiešame papriku, cesnakový prášok, soľ a korenie.
- Bravčové kotlety osušíme papierovou kuchynskou utierkou a posypeme pripravenou zmesou korenia z oboch strán.
- V panvici rozohrejeme olivový olej s maslom na strednej teplote.
- Akonáhle sa maslo rozpustí, vložíme do panvice kotlety a opekáme z každej strany po dobu 3 – 5 minút, aby boli dobre prepečené.
- Takto pripravené kotlety dáme na zahriaty tanier a zabalíme do alobalu.
- Do rovnakej panvice vhodíme nakrájané huby a za stáleho miešania opečieme dozlatista, pričom pri miešaní oškrabeme aj zvyšky z kotliet.
- Pridáme cesnak, petržlen, talianske korenie a miešame ďalších 30 sekúnd. Potom zalejeme vývarom, smotanou, premiešame a necháme cca 4 minúty povariť.
- Akonáhle omáčka zhustne, vložíme do panvice kotlety, prilejeme aj šťavu z nich a ešte tak 3 minúty varíme.
- Nakoniec ozdobíme petržlenovou vňaťou a môžeme servírovať.
Tip: Kto chce trochu experimentovať, môže si na to skúsiť pripraviť cuketové rezance.