Bohatá pikantná chuť a dokonale mäkké mäsko, ktoré sa rozplýva v ústach s každým ďalším sústom. Príprava je jednoduchá, pretože všetko zvládne aj úplný amatér. Výsledok rozhodne stojí za to a radi sa budete k tomuto receptu pravidelne vracať.
Ingrediencie:
- 2 a 1/2 kilá hovädzie pečienka nakrájané na 3 – 4 kusy
- 2 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
- Morská soľ podľa chuti
- 1 – 1 a 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
- 1 stredne veľká cibuľa nakrájaná nadrobno
- 2 veľké mrkvy olúpané a nakrájané na jemné kocky
- 2 bobkové listy
- 4 rozdrvené strúčiky cesnaku
- 2 lyžice paradajkovej pasty
- 3 lyžice polohrubej alebo hladkej múky
- 600 g šampiňónov
- 3 hrnčeky ľahkého červeného vína
- 3 vetvičky čerstvého tymiánu
Postup:
- Najskôr si predhrejeme rúru na 180 stupňov a pripravíme si panvicu, ktorú bude možné dať aj do rúry.
- Mäso starostlivo osušíme papierovou kuchynskou utierkou a dostatočne osolíme aj okoreníme.
- Vo veľkom hrnci alebo hlbšej panvici rozohrejeme olej na vyššom stupni a postupne opečieme mäso zo všetkých strán. Vždy zhruba 2 minúty každú stranu.
- Takto pripravené mäso zatiaľ odložíme nabok.
- Znížime teplotu na stredne nízku, pridáme cibuľu, mrkvu a bobkový list.
- Restujeme, kým cibuľa s mrkvou nezmäknú zhruba po dobu 5 minút. Potom prihodíme cesnak a varíme ďalšie 2 minúty.
- Vmiešame paradajkový pretlak, prisypeme múku a miešame, kým sa nevstrebe do jedla.
- Zalejeme pomaly vínom, zamiešame, a nakoniec pridáme šampiňóny nakrájané na plátky.
- Vložíme mäso, ktoré by malo byť iba tesne nad hladinou omáčky. Zakryjeme pokrievkou a dáme do predhriatej rúry.
- Pečieme zhruba 2 a 1/2 až 3 hodiny. Mäso by sa malo po upečení rozpadať už len pri dotyku vidličkou.
- Ideálnou prílohou je smotanová zemiaková kaša a zeleninová obloha.