Pokiaľ nemáte chuť variť viac jedál, ale chcete len niečo výdatné a dostatočne výživné, potom je to jednoznačne tento populárny pokrm pôvodom z Talianska. Ostatne kto túto krajinu miluje, musí ochutnať. Jasné, že nás hlavne zaujímajú recepty na pizzu , ale niekedy stojí za to skúsiť aj netradičnú dobrotu.
Ingrediencie:
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 červená cibuľa
- 2 stredne veľké mrkvy
- 2 stonky stopkového zeleru
- 1 cuketa
- 1 menší pór
- 2 zemiaky
- 1 plechovka bielych fazule cannellini (400 g)
- 2 veľké plátky údenej slaniny s vyšším obsahom mäsa
- 2 – 3 lyžice extra panenského olivového oleja
- 1/2 lyžičky sušeného oregana
- 1 čerstvý bobkový list
- 2 plechovky slivkových paradajok (2 x 400 g)
- 1 liter zeleninového vývaru
- 2 hrsti sezónnej zeleniny (napr. kučeravý kel, mangold, savojská kapusta)
- 100 g celozrnných cestovín
- 1/2 zväzku čerstvej bazalky
- Morská soľ a mleté čierne korenie podľa chuti
- Strúhaný parmezán na posypanie (množstvo záleží na tom, koľko syra máte radi)
Postup:
- Cesnak s cibuľou olúpeme, nakrájame najemno a dáme do väčšej misky. Z mrkvy, zeleru aj cukety odrežeme konce, rozkrájame nahrubo a tiež prihodíme do misy.
- Pór očistíme, pozdĺžne rozštvrtíme a dôkladne umyjeme pod tečúcou vodou. Potom nakrájame na plátky s hrúbkou 1 cm. Vhodíme do misky k ostatnej zelenine.
- Zemiaky dôkladne vydrhneme a pokrájame na kocky. Precedíme fazuľu a zatiaľ odložíme bokom.
- Slaninu nakrájame najemno, vhodíme do panvice, pridáme olivový olej a restujeme po dobu 2 minút, prípadne dozlatista.
- Pridáme cesnak, cibuľu, mrkvu, zeler, cuketu, pór, oregano a bobkový list. Privedieme do varu a za občasného premiešania varíme na miernom ohni cca 15 minút, kým nie je zelenina mäkká.
- Prihodíme zemiaky, fazuľu cannellini i slivkové paradajky. Nakoniec všetko zalejeme zeleninovým vývarom. Dôkladne rozmiešame a vareškou opatrne roztlačíme paradajky, pokiaľ nie sú krájané.
- Zakryjeme pokrievkou a na miernom ohni privedieme znovu do varu a potom necháme 30 minút variť, prípadne pokiaľ nie sú zemiaky mäkké.
- Medzitým si očistíme sezónnu zeleninu, odkrojíme všetky tvrdé stonky a nakrájame nahrubo.
- Valčekom rozdrvíme cestoviny na malé kúsky, kým sú ešte v sáčku. Cestoviny aj sezónnu zeleninu dáme do panvice a necháme 10 minút variť.
- Akonáhle sú cestoviny al dente, teda dostatočne mäkké, ale stále pevné. Podľa potreby môžeme ešte priliať vodu.
- Bazalku opláchneme a vhodíme do zmesi. Zamiešame, dochutíme morskou soľou a korením.
- Pri servírovaní môžeme ozdobiť strúhaným parmezánom. Ako príloha sa hodí čerstvo upečený chlieb.