Tento recept je veľmi jednoduchý, veľmi dobre chutí, a ešte urobíte niečo pre svoje zdravie. Verte, že ako raz ochutnáte, nebude vám jedna miska rozhodne stačiť.
Ingrediencie:
- 1/4 hrnčeka extra panenského olivového oleja
- 1 stredne veľká cibuľa
- 2 mrkvy
- 2 stonky stopkového zeleru
- 4 strúčiky cesnaku
- 1/2 hrnčeka bieleho vína
- 2 hrnčeky celých konzervovaných paradajok
- 2 hrnčeky šošovky (hnedú alebo zelenú)
- 8 hrnčekov zeleninového alebo kuracieho mäsa
- 1 bobkový list
- 1/2 lyžičky sušeného tymiánu
- 5 listov čerstvej bazalky
- 1/2 lyžičky sladkej červenej papriky
- 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia
- Morská soľ podľa chuti
- 2 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- 2 lyžice strúhaného syra
Postup:
- Cibuľu, mrkvu aj stopkový zeler nakrájame na jemné kocky. Cesnak prelisujeme a paradajky ručne rozdrvíme.
- Šošovku prepláchneme a necháme odkvapkať. Vo väčšom hrnci zahrejeme olivový olej na stredne vysokom ohni.
- Pridáme nakrájanú cibuľu, mrkvu, zeler a smažíme asi 10 minút, až všetko pekne zmäkne. Vhodíme prelisovaný cesnak a znova pár minút vyprážame.
- Zvýšime teplotu na stredný stupeň a prilejeme 1/2 hrnčeka bieleho vína. Varíme zhruba 2 minúty.
- Vložíme odkvapkanú šošovku, drvené paradajky a zalejeme kuracím alebo zeleninovým vývarom. Prihodíme bobkový list, sušený tymián, lístky bazalka, korenie aj soľ.
- Privedieme do varu, zakryjeme pokrievkou, znížime teplotu a varíme zhruba 30 – 40 minút, až bude šošovka mäkká.
- Pokiaľ bude polievka príliš hustá, prilejeme vodu podľa potreby. Dochutíme a odstránime bobkový list.
- Podávame ozdobené nakrájanou petržlenovou vňaťou, syrom a pokvapkané extra panenským olivovým olejom.