Táto talianska polievka má veľmi bohatú chuť, je výdatná a zdravá. Mnohí si ju pripravujú na Nový rok, ale je to skvelý recept na celé zimné obdobie.
Ingrediencie:
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- 1 veľká kuchynská cibuľa
- 2 lyžičky nakrájaného čerstvého oregana
- 4 veľké strúčiky cesnaku
- 1 stredne veľká maslová tekvica
- 4 stredne veľké cukety
- 1 hrnček zmrazených kukuričných jadier
- 1 plechovka nakrájaných paradajok (400 g)
- 2 hrnčeky zeleninového alebo kuracieho vývaru
- Listy mangoldu z 1 zväzku
- 1 lyžička morskej soli
- 1 plechovka konzervovaných červených fazule
- 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
- 1/2 hrnčeka čerstvo strúhaného parmezánu
Postup:
- Cibuľu očistíme a nakrájame na kocky, cesnak olúpeme a prelisujeme. Cuketu nakrájame na kocky.
- Tekvicu olúpeme, zbavíme semien a nakrájame na rovnako veľké kocky o veľkosti cca 1 x 1 cm.
- Vo veľkom hrnci zahrejeme olej na stredne vysokom ohni. Prihodíme cibuľu a niekoľko minút restujeme, aby zmäkla.
- Prisypeme oregano, cesnak a 1 minútu restujeme. Vmiešame tekvicu, cuketu, kukuricu a ďalších pár minút restujeme.
- Akonáhle je zelenina mäkká, odstavíme nabok. Do nádoby mixéra nalejeme plechovku paradajok a 1 hrnček vývaru, rozmixujeme dohladka.
- Takto hotovú zmes vlejeme do hrnca so zeleninou a vrátime späť na platňu. Zalejeme zvyšným vývarom a privedieme do varu. Znížime teplotu a varíme zhruba 20 minút.
- Pridáme mangold, fazuľu a premiešame. Varíme chvíľku, kým začne mangold vädnúť. To zaberie cca 5 minút.
- Odstavíme, osolíme, okoreníme a rozdelíme do misiek. Posypeme parmezánom a môžete podávať.