Grécka musaka

Grécka musaka

Tradičná špecialita gréckej kuchyne, ktorej príprava je zdĺhavá a zložitá, ale výsledok stojí rozhodne za to!

Ingrediencie

  • 3 veľké baklažány (nakrájané na tenké plátky)
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 stredne veľká cibuľa (nakrájaná najemno)
  • 2 strúčiky cesnaku (nakrájané najemno)
  • 800 g mletého jahňacieho mäsa (môžeme nahradiť 400 g hovädzieho mletého a 400 g jahňacieho mletého mäsa)
  • 420 g drvených paradajok z plechovky
  • 1 lyžička mletej škorice
  • 1/2 lyžičky mletého nového korenia
  • 1 lyžička sladkej papriky
  • bylinky podľa chuti ( čerstvý koriander, petržlenová vňať, bazalka, majoránka, pažítka … )
  • soľ a korenie podľa chuti

Na bešamel:

  • 75 g masla
  • 1/3 šálky hladkej múky
  • 2 šálky mlieka
  • štipka soli a bieleho korenia
  • strúhaný muškátový oriešok podľa chuti

Postup

  1. Baklažán nakrájame na tenké plátky, posolíme a necháme vypotiť asi 15 minút, potom zlejeme prebytočnú vodu a osušíme na utierke.
  2. Plátky baklažánu opečieme po dobu 2 – 3 minút z každej strany alebo kým nezhnedne.
  3. Upečený baklažán preložíme na tanier, kde vychladne.
  4. Osmažíme dozlatista na oleji najemno nakrájanú cibuľu a cesnak.
  5. Pridáme mleté ​​mäso, ktoré spojíme s cibuľkou.
  6. Po osmahnutí mäsa okoreníme soľou, korením, škoricou, novým korením, sladkou paprikou, bylinkami a pridáme drvené paradajky.
  7. Privedieme do varu a znížime teplotu.
  8. Dusíme približne 30 minút do odparenia prebytočnej tekutiny a zhustnutia omáčky.
  9. Medzitým si pripravíme bešamel.
  10. V hrnci si rozohrejeme maslo, prisypeme múku a za stáleho miešania vytvoríme zápražku, ktorú asi 1 – 2 minúty varíme, aby omáčka nechutila po múke.
  11. Postupne prilievame do zápražky mlieko a rozšľaháme.
  12. Znížime teplotu a prevaríme, kým bešamel nezhustne.
  13. Osolíme, okoreníme a nastrúhame trochu muškátového orieška, premiešame a odstavíme zo sporáka.
  14. Rúru si predhrejeme na 180 stupňov Celzia.
  15. Do zapekacej misy vrstvíme baklažány, potom mäso, naň vrstvu z plátkov baklažánu, potom môžeme vrstvenie opakovať a zakončíme vždy bešamelom.
  16. Pečieme približne 45 minút alebo dozlatista.
  17. Pred servírovaním necháme 10 minút odstáť, aby sa musaka lepšie porciovala.
Kus musaky servírovaný na tanieriku s vidličkou.
www.mygreekdish.com

Inšpirujte sa tiež našimi najlepšími receptami s baklažánom . Máme pre vás jeho zapečené varianty, ale napríklad aj nátierku.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.