Mäsové guličky Keftedes

Mäsové guličky Keftedes

Tieto šťavnaté grécke mäsové guličky sú úplne TOP! Guličky sú zvonku ľahko chrumkavé, sú príjemne ochutené červenou cibuľou, čerstvou petržlenovou vňaťou, mätou a sušeným oreganom. Podávajte ich ako predjedlo s tzatiki a pita chlebom alebo ako hlavné jedlo so šalátom.

Ingrediencie

Na mäsové guličky:

  • 1 červená cibuľa, nastrúhaná
  • 500 g hovädzieho mletého mäsa
  • 200 g mletého bravčového mäsa
  • 2 strúčiky cesnaku, lisované
  • 60 g panko strúhanky (alebo použite normálne)
  • 1 vajce
  • 1/4 šálky čerstvej petržlenovej vňate, jemne nasekané
  • 6 veľkých lístkov mäty, jemne nasekaných
  • 1/2 lyžičky sušeného oregana
  • 1 polievková lyžica extra panenského olivového oleja
  • 3/4 lyžičky soli
  • čierne korenie podľa chuti
  • 1/2 šálky hladkej múky
  • 3 lyžice olivového oleja

Na podávanie:

  • jemne nakrájaná petržlenová vňať (voliteľne na ozdobu)
  • tzatziki alebo grécky jogurt

Postup

  1. Nastrúhame cibuľu rovno do veľkej misy a potom pridáme všetky zvyšné ingrediencie na mäsové guličky okrem múky a oleja.
  2. Pomocou rúk dobre premiešame tak, aby bola zmes hladká a všetko bolo krásne spojené.
  3. Pokojne zmes na hodinu odložíme do chladničky, uľahčí to tvarovanie guličiek a budú lepšie držať tvar.
  4. Guľôčky odmeriavame tak, že ich vrchovato naberieme na polievkovú lyžicu.
  5. Potom ich vyvaľkáme na pracovnej ploche – malo by ich byť cca 32 – 35.
  6. Väčšinu oleja rozohrejeme vo veľkej panvici na stredne vysokom plameni (mal by pokryť povrch panvice).
  7. Guľôčky vyprážame v 2 až 3 dávkach.
  8. Ľahko ich vždy ponoríme do múky, prebytočnú múku strasieme a vložíme na panvicu.
  9. Otáčame ich a vyprážame 5 až 6 minút, kým nezozlátnu.
  10. Vyberieme na tanier, prikryjeme, aby zostali teplé a opakujeme so zvyšnými guličkami.
  11. Podávame s pita chlebom a tzatziki alebo samotné s gréckym šalátom.
Grécke guličky z mäsa servírované na tácke a posypané bylinkami.
www.recipetineats.com

Vyskúšajte aj naše ďalšie recepty na mäsové guličky ! Máme pre vás pečené, dusené aj vyprážané varianty.

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.