Skúste si pripraviť vlastný gyros doma a uvidíte, že už nebudete chcieť žiadny iný! Podávajte ho s pita chlebom a tzatziki ako tradičnú grécku pochúťku.
Ingrediencie
- 800 g bravčovej bábiky alebo kuracích pŕs alebo hovädzie sviečkové
- 1 lyžička mletej sladkej papriky
- 1/2 lyžičky oregana
- mletá rímska rasca (prípadne mleté korenie, chilli)
- 200 ml jogurtu
- 1 strúčik cesnaku
- hrsť čerstvého koriandra alebo kôpru
- 2 paradajky
- 2 červené cibule
- ¼ hlávkového šalátu
- soľ
- olivový olej
- 1/2 veľké cibule
- 4 ks pita chlieb
- 200 g tzatziki
- 200 g vyprážané hranolky
- silná drevená špajľa
Postup
- Pripravíme si marinádu na mäso.
- Zmiešame jogurt s korením, cesnakom, soľou a olivovým olejom.
- Mäso umyjeme, nakrájame na väčšie plátky a vložíme do marinády.
- Necháme v chladničke aspoň 2 hodiny odležať.
- Predhrejeme rúru na 180 stupňov Celzia.
- Pripravíme si plech, na ktorom vytvoríme provizórny špíz.
- Do polovice cibule zapichneme silnú špajľu.
- Na špajli napichujeme marinované mäso cez seba.
- Špíz ukončíme polovicou citróna, aby sa spevnil, a dobre mäso k sebe pritlačíme.
- Dáme piecť do rúry na 30 minút.
- Mäso vyberieme a postupne ho zrezávame.
- Pripravíme si pita chlieb, naň dáme nakrájaný šalát, paradajku, cibuľu, hranolky a tzatziki spolu s mäsom.
- Zatočíme do kornútku a podávame.