Tento autentický šalát z Grécka je plný čerstvých paradajok, chrumkavých uhoriek, slaného syra feta a olív. Je krásne svieža a skvele sa hodí ako ľahká večera či príloha.
Ingrediencie
- 4 veľké zrelé paradajky
- 1/2 veľké červené cibule
- 2 veľké uhorky
- 1 šálka čiernych olív
- 120 g vysoko kvalitného syra feta, rozdrobeného alebo nakrájaného
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžica červeného vínneho octu
- 1 lyžička sušeného oregana
- 2 lyžice kaparov (voliteľne)
- soľ
Postup
- Paradajky nakrájame na hrubé kúsky, odstránime a vyhodíme semienka.
- Dáme paradajky do veľkej misy a pridáme niekoľko štipiek soli.
- Polovicu červenej cibule nakrájame nadrobno.
- Z uhoriek striedavo lúpeme prúžky, aby sme vytvorili rebrovaný vzor.
- Uhorky nakrájame na polovice a pomocou lyžice odstránime semienka.
- Potom uhorky nakrájame na cca centimetrové kúsky.
- Vo veľkej mise zmiešame paradajky, červenú cibuľu a uhorky s 1 šálkou olív, fetou, 2 lyžicami olivového oleja a 1 lyžicou červeného vínneho octu.
- Môžeme pridať 2 lyžice scedených kaparov a lyžičku sušeného oregána.
- Jemne premiešame, aby sa všetko spojilo.
- Ihneď podávame alebo necháme niekoľko minút odležať pri izbovej teplote, aby sa chute spojili.