Vyskúšajte tento grécky dezert, ktorý si zamilujete vďaka nádychu jemnej citrónovej chuti, ktorá kompenzuje sladkosť celého pokrmu. To všetko je doplnené nádychom škorice. Baklava je naozaj vynikajúca!
Ingrediencie
- 450 g mrazeného cesta Filo (1 balenie)
- 350 g rozpusteného masla
- 400 g mletých vlašských orechov
- 1 lyžička mletej škorice
- mleté pistáciové oriešky na ozdobu
Na sirup:
- 250 g cukru krupica
- 4 plné lyžice tekutého medu
- 150 ml vody
- 2 lyžice šťavy z citróna
- kúsok masla na vymazanie formy
Postup
- Rozmrazíme cesto.
- Do hrnca dáme vodu, cukor, med a citrónovú šťavu.
- Za občasného miešania varíme približne 12 až 15 minút.
- Potom sirup odstavíme a necháme schladiť na izbovú teplotu.
- Pekáč vytrieme maslom.
- Oriešky pomelieme nahrubo spolu so škoricou.
- Do pekáča vkladáme cesto, ktoré potrieme prepusteným maslom.
- Navrstvíme ďalšie cesto, ktoré opäť potrieme prepusteným maslom a potom opakujeme, ale pridáme ešte orechy so škoricou.
- Takto ešte 3x zopakujeme a zakryjeme posledným plátom.
- V pekáči ostrým nožom nakrájame na šikmé rezy.
- Pečieme vo vyhriatej rúre na 190 stupňov Celzia asi 25 minút.
- Ihneď potom, čo vyberieme baklavu z rúry, ju po celom povrchu zalejeme sirupom.
- Použijeme všetok sirup.
- Nechajte vychladnúť a servírujte!