Baklava

Baklava

Vyskúšajte tento grécky dezert, ktorý si zamilujete vďaka nádychu jemnej citrónovej chuti, ktorá kompenzuje sladkosť celého pokrmu. To všetko je doplnené nádychom škorice. Baklava je naozaj vynikajúca!

Ingrediencie

  • 450 g mrazeného cesta Filo (1 balenie)
  • 350 g rozpusteného masla
  • 400 g mletých vlašských orechov
  • 1 lyžička mletej škorice
  • mleté ​​pistáciové oriešky na ozdobu

Na sirup:

  • 250 g cukru krupica
  • 4 plné lyžice tekutého medu
  • 150 ml vody
  • 2 lyžice šťavy z citróna
  • kúsok masla na vymazanie formy

Postup

  1. Rozmrazíme cesto.
  2. Do hrnca dáme vodu, cukor, med a citrónovú šťavu.
  3. Za občasného miešania varíme približne 12 až 15 minút.
  4. Potom sirup odstavíme a necháme schladiť na izbovú teplotu.
  5. Pekáč vytrieme maslom.
  6. Oriešky pomelieme nahrubo spolu so škoricou.
  7. Do pekáča vkladáme cesto, ktoré potrieme prepusteným maslom.
  8. Navrstvíme ďalšie cesto, ktoré opäť potrieme prepusteným maslom a potom opakujeme, ale pridáme ešte orechy so škoricou.
  9. Takto ešte 3x zopakujeme a zakryjeme posledným plátom.
  10. V pekáči ostrým nožom nakrájame na šikmé rezy.
  11. Pečieme vo vyhriatej rúre na 190 stupňov Celzia asi 25 minút.
  12. Ihneď potom, čo vyberieme baklavu z rúry, ju po celom povrchu zalejeme sirupom.
  13. Použijeme všetok sirup.
  14. Nechajte vychladnúť a servírujte!
Grécky dezert, nakrájaný na šikmé rezy, na ktoré niekto nalieva sirup.
www.lemonblossoms.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.