Šalát z francúzskej šošovky a červenej repy je neuveriteľne všestranné jedlo, ktoré možno podávať ako hlavný chod na obed aj ako jednoduchú prílohu na párty či záhradnom grilovaní.
Ingrediencie
Na šalát:
- 1/2 šálky zelenej francúzskej šošovky, nevarené
- 1 šálka vody
- 1 bobkový list
- 4 stredné repy
- 1/3 šálky rozdrobeného kozieho syra
- 1/4 šálky červenej cibule, nakrájané na tenké plátky
- 1 hŕstka petržlenovej vňate, nahrubo nasekaná
- 1 malá hrsť pažítky, nasekaná
Na zálievku:
- 3 lyžice extra panenského olivového oleja
- 1 lyžica červeného vínneho octu
- 1 lyžička dijonskej horčice
- 1 strúčik cesnaku, lisovaný
- 1/2 lyžičky morskej soli
- 1/4 lyžičky čierneho korenia
Postup
- Predhrejte rúru na 200 °C.
- Každú repu umyte a voľne zabaľte do alobalu a pečte v rúre 1 hodinu, kým nebude repa mäkká.
- Zatiaľ čo sa repa pečie, pridajte 1/2 hrnčeka šošovky a 1 šálku vody do hrnca s bobkovým listom a priveďte do varu.
- Stiahnite na mierny plameň a varte 20 minút, kým šošovka nebude mäkká, ale nie kašovitá.
- Akonáhle je šošovka uvarená, sceďte prebytočnú horúcu vodu, dobre opláchnite studenou vodou a dajte bokom vychladnúť.
- Po upečení repu vyberte z rúry a nechajte ju v alobale vychladnúť.
- Zatiaľ čo repa a šošovka chladnú, pripravte si zálievku.
- Pridajte všetky prísady do pohára alebo misky a šľahajte, kým sa všetko dobre nespojí.
- Po vychladnutí jemne odstráňte šupku z každej repy, mala by ísť ľahko stiahnuť, keď je repa upečená.
- Akonáhle je šupka odstránená, nakrájajte pečenú repu na kúsky veľkosti sústa.
- Až repa a šošovka úplne vychladnú, dajte ich do veľkej misy a pridajte nakrájanú cibuľu.
- Premiešajte.
- Zalejte zálievkou a premiešajte.
- Pridajte rozdrobený kozí syr a čerstvé bylinky, dochuťte soľou a korením podľa chuti a pred podávaním ešte raz premiešajte.
- Dobrú chuť!