Vynikajúci cuketový šalát, ktorý je navyše extrémne jednoduchý! Každé sústo je čerstvé, šťavnaté a krásne krémové. Vychutnajte si ho aj vy.
Ingrediencie
- 1 malá šalotka, nakrájaná na drobno
- 2 lyžice šampanského octu
- 3 lyžice plátkov mandlí
- 2 stredné cukety
- 2 špendlíky (alebo broskyne, nektárinky či slivky)
- 2 čajové lyžičky čerstvého tymiánu, nasekaného
- ⅓ šálky nasekanej listovej petržlenovej vňate
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- morská soľ a mleté čierne korenie, podľa chuti
- ½ čajovej lyžičky mletých sušených čili papričiek alebo podľa chuti
- 56 gramov mäkkého vegánskeho syra, rozpadajúceho sa
Postup
- Šalotku vložte do malej misky a zalejte šampanským octom.
- Nechajte odležať 10–15 minút, kým pripravujete zvyšok šalátu.
- Plátky mandlí opečte jedným z dvoch spôsobov: na plechu v rúre na 175 stupňov po dobu 10 minút alebo na panvici na strednom ohni za častého miešania asi 5 minút.
- Odložte stranou vychladnúť.
- Pomocou škrabky na zeleninu olúpte cuketu pozdĺžne.
- Semienka si schovajte do iných receptov.
- Plátky cukety rozložte na servírovací tanier, prípadne ich trochu stočte pre krajšiu prezentáciu.
- Zalejte šalotkou a zvyškom šampanského octu.
- Špendlíky (prípadne iné ovocie) nakrájajte na malé kúsky a naaranžujte na cuketu.
- Posypte nasekaným tymiánom a petržlenom vrch.
- Rovnako rovnomerne pokvapkajte extra panenským olivovým olejom.
- Dokončite šalát tak, že ho rovnomerne dochutíte soľou a korením.
- Vrch posypte mletými papričkami.
- Nakrájané opekané mandle prstami jemne rozdrvte a posypte nimi šalát.
- Rovnomerne rozotrite malé kúsky vegánskeho syra do vzniknutého šalátu.
- Šalát nechajte odležať 5-10 minút, aby kyselina z octu a soli mohla cuketu trochu zjemniť.
- Šalát podávajte hneď potom!