Táto jednoduchá nátierka je inšpirovaná tradičným gréckym údeným baklažánovým dipom, my však namiesto baklažánu použijeme cuketu, s ktorou je pokrm nemenej chutný.
Ingrediencie
- 3 cukety
- 2 lisované strúčiky cesnaku
- 1 polievková lyžica citrónovej šťavy alebo červeného vínneho octu
- štipka soli a korenia
- 1/4 šálky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate (rozdelenej na dve časti)
- 1/4 šálky rozdrobeného syra Feta
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja
- 2 lyžice strúhaného syra Romano
Postup
- Predhrejte si plynový alebo uhlíkový gril na stredne vysokú teplotu.
- Umiestnite cukety na gril a otáčajte ich každých 10 minút, kým nebudú po stranách spálené.
- Celkový čas grilovania by mal byť asi 30 minút.
- Dajte cukety na tanier a nechajte ich dostatočne vychladnúť, aby ste s nimi mohli manipulovať.
- Zlúpnite kožu a vyhoďte ju.
- Olúpané cukety dajte do sitka na 30 minút, aby sa vypustila prebytočná tekutina.
- Vložte cukety do misky spolu s cesnakom, citrónovou šťavou, soľou a korením a roztlačte vidličkou a poriadne premiešajte.
- Pridajte polovicu petržlenovej vňate, Fetu a znovu premiešajte.
- Ochutnajte a prípadne upravte korenie.
- Preneste do servírovacej misky.
- Ozdobte strúhaným syrom Romano a zvyšnou nasekanou petržlenovou vňaťou a podávajte s chrumkavým chlebom.
Ak preferujete sladké, vyskúšajte naše recepty na 4 vynikajúce cuketové buchty .