Veľmi chutný dip z pečenej cukety je povinnosťou každej letnej párty! Je skvelý aj ako pesto s cestovinami či len tak natretý na sendviči.
Ingrediencie
- 2 veľké cukety
- 2 strúčiky cesnaku
- olivový olej
- ½ citróna
- ½ zväzku čerstvej bazalky
- 1 štipka hrubej morskej soli
- 1-2 lyžičky vegánskeho bazalkového pesta (voliteľne)
Postup
- Umyte cukety a nakrájajte ich na 1 cm kúsky.
- Rozlisujte cesnak.
- Umyte bazalku a odšťavnite citrón.
- Na veľkej panvici alebo v hrnci zohrejte trochu olivového oleja.
- Keď je horúci, pridajte cuketu a cesnak.
- Restujte na stredne vysokom ohni do zlatista.
- Znížte na strednú teplotu, až bude zelenina zlatistá, ale ešte nie úplne mäkká.
- To by malo trvať cca 10 až 15 minút.
- Pridajte hotové cukety do mixéra spolu s bazalkou, citrónovou šťavou a soľou.
- Voliteľne pridajte 1 alebo 2 čajové lyžičky vegánskeho bazalkového pesta pre intenzívnejšiu bazalkovú chuť.
- Možno budete musieť pridať trochu vody kvôli správnej konzistencii nátierky.
- Nechajte vychladnúť a podávajte ako dip alebo nátierku, prípadne ako cuketové pesto s cestovinami.
Pozrite sa na inšpiráciu pre vaše zdravé obedy či večere v podobe receptov na zapekanú cuketu 7x inak. Či už ju pripravíte klasicky so syrom, mletým mäsom či zeleninou, výsledkom vždy bude úplná pochúťka.