Všetko, čo si človek doma vyrobí, chutí mnohonásobne lepšie, než to kupované. V tomto recepte vám poradíme, ako si túto pochúťku vyrobiť hneď troma rôznymi spôsobmi. Použitie takto sušenej zeleniny je všestranné, hodí sa napríklad pre recepty na pizzu .
Ingrediencie:
- 3 a 1/2 kg pevných zrelých paradajok
- 2 čajové lyžičky soli
- 1 lyžička sušenej bazalky
- 1 lyžička sušeného oregana
- 1 lyžička sušeného tymiánu
Postup:
- Paradajky rozpolíme pozdĺžne, vyrežeme tvrdú časť av prípade, že sú veľmi veľké, nakrájame ich ešte na rovnako veľké štvrťky.
- Odstránime všetky zrniečka bez toho, aby sme vyškriabali dužinu. Paradajky rozložíme na plochu av miske si zmiešame bazalku, oregano, tymian aj soľ. Touto zmesou posypeme rovnomerne všetky paradajky.
Sušíme v rúre:
- Na sušenie v rúre rozprestrieme paradajky do formy na pečenie a dáme piecť na 75 stupňov cca 3 hodiny. Dvierka rúry necháme pootvorené asi na 15 cm, aby mohli z rúry unikať prebytočná vlhkosť.
- Po 3 hodinách paradajky otočíme a špachtľou ich ľahko stlačíme. Sušíme ďalej, pričom každú hodinu otáčame a vždy jemne stlačíme.
- Akonáhle budú paradajky pri stlačení úplne suché, je hotovo. Potom už len stačí nechať úplne vychladnúť a uložiť do dózy.
Sušenie v sušičke na ovocie a zeleninu:
- Paradajky naukladáme nakrájanou stranou nahor na jednotlivé poschodia sušičky a nastavíme teplotu cca na 60 °C.
- Sušíme 4 až 5 hodín a potom paradajky otočíme, stlačíme tukou alebo špachtľou a sušíme ďalej. Po 2 hodinách znova otočíme, stlačíme a pokračujeme v sušení.
- Otáčame a sušíme, kým nie sú paradajky úplne suché.
Sušenie na slnku:
- Sušiť je možné len v horúcom počasí, keď je nízka vlhkosť.
- Pripravíme si plytké drevené podnosy, na ktorých dno rozprestrieme nylonovú sieťovinu.
- Poukladáme paradajkami rezanou stranou dole a zakryjeme ochrannou sieťovinou alebo plátnom.
- Umiestnime na priame slnko, aby boli podnosy na vyvýšenom mieste, pod ktorým bude cirkulovať vzduch.
- Akonáhle uplynie 1 a 1/2 dňa, paradajky otočíme reznou stranou nahor, aby by ňou išlo priame slnko a opäť necháme sušiť.
- Celkom trvá usušenie na priamom slnku 3 dni, pričom po západe slnka či pri zhoršenom počasí je nutné podnosy odpratať na bezpečné miesto, kde nenavlhnú alebo dokonca nezmoknú.
Tip: Na sušenie paradajok v rúre je najlepší sklenený alebo porcelánový riad. Nikdy nepoužívame hliníkovú fóliu a hliníkové plechy, pretože kyselina obsiahnutá v paradajkách bude s týmto kovom reagovať.