Každé jedlo, ktoré si človek doma pripraví chutí úplne inak ako to kupované. Je oveľa lahodnejšia, chutnejšia, a hlavne máte prehľad, čo ste do daného pokrmu vlastne dali.
Ingrediencie:
- 1 a 1/2 kg stredne veľkých kríkových paradajok
- 2 polievkové lyžice extra panenského olivového oleja
- 1 šalotka
- 3 strúčiky cesnaku
- 1/2 lyžičky morskej soli
- 1/8 lyžičky čerstvo mletého čierneho korenia
- 1 lyžica paradajkového pretlaku
- 2 lyžičky balzamikového octu
- 1/4 lyžičky trstinového cukru
- 1/4 lyžičky sušeného oregana
- 1/4 lyžičky vločiek červeného korenia
- 1 vetvička čerstvej bazalky
Postup:
- Paradajky prepolíme a zbavíme ich zrniečok. Vyberieme si veľkú misu, umiestnime do nej strúhadlo, na ktorom nastrúhame dužinu paradajok.
- Šupky zahodíme a nachystáme si stredne veľký hrniec, do ktorého dáme nahriať olivový olej pri nízkej teplote.
- Prihodíme najemno nakrájanú šalotku, prelisovaný cesnak, soľ a mleté čierne korenie. Restujeme po dobu 3 minút.
- Potom prihodíme paradajky, paradajkový pretlak, balzamikový ocot, trstinový cukor, oregano, vločky červeného korenia a bazalkovú vetvičku.
- Zakryjeme pokrievkou a pri nízkej teplote varíme 30 minút. V priebehu varenia občas premiešame.
- Nakoniec odstránime bazalkovú vetvičku a môžeme ešte podľa chuti dochutiť soľou a korením.