Táto autentická talianska omáčka z paradajok je tak rýchla a jednoduchá na prípravu, že ju budete mať hotovú rýchlejšie ako budú uvarené cestoviny. Užite si ju!
Ingrediencie
- 4 lyžice extra panenského olivového oleja
- 4 alebo 5 strúčikov čerstvého cesnaku
- malý zväzok čerstvej petržlenovej vňate, jemne nasekané
- cca 850 g krájaných paradajok v konzerve alebo paradajkového pyré, prípadne 500 g čerstvých paradajok (môžete použiť aj cherry paradajky)
- asi 1 a 1/2 zarovnanej lyžičky morskej soli
- 3 alebo 4 veľké listy čerstvej bazalky, prípadne ďalšie na ozdobu
- syr Parmigiano Reggiano, nastrúhaný
- cestoviny podľa vašej voľby
Postup
- Nalejte olej do veľkej panvice na stredne vysokej teplote.
- Rozdrvte cesnak a pridajte ho do oleja (ak chcete pikantnú omáčku, môžete v tejto chvíli pridať trochu feferónky, čerstvého alebo sušeného chilli).
- Restujte cesnak, kým nezačne hnednúť, potom pridajte petržlenovú vňať.
- Zvýšte teplotu na vysokú.
- Teraz pridajte paradajky a rýchlo prikryte pokrievkou na asi 30 sekúnd, kým paradajky neprestanú striekať z panvice.
- Miešajte vareškou a trochu znížte teplotu.
- Je dôležité, aby sa táto omáčka varila rýchlo, pretože sa varí krátko.
- Pridajte soľ a ďalej varte rýchlym tempom a často miešajte.
- Omáčka rýchlo zhustne, takže ju neprevarujte, asi 5 až 7 minút by malo stačiť.
- Omáčku ochutnajte, pokiaľ nebude chutiť dostatočne dobre, asi to chce len trochu viac dosoliť.
- Vypnite sporák a pridajte čerstvú bazalku.
- Bazalku neoplachujte, pokiaľ to nie je nevyhnutné.
- Namiesto toho ju utrite vlhkou papierovou utierkou, aby voda nepokazila chuť a vôňu.
- Pridajte omáčku k scedeným cestovinám (niektorú vodu z cestovín si nechajte, aby ste ju mohli pridať späť do cestovín pre prípad, že by boli príliš suché) a ihneď si vychutnajte pokrm s trochou čerstvo nastrúhaného syra Parmigiano Reggiano a/alebo korenia.
Vyskúšajte aj naše najlepšie recepty na tuniakové cestoviny . Skvelé kombinácie chutí a ingrediencií iba pre vás!