Tento rýchly recept pripravíte do 30 minút a urobíte s ním veľkú parádu! Pripravte ho napríklad na rande, aby ste očarili svoj náprotivok, pretože omáčka zo šampiňónov v kombinácii s cestovinami a parmezánom je úplná lahôdka.
Ingrediencie
- 700 g šampiňónov
- soľ
- 250 g cestovín linguine, špaget alebo fettuccine
- 3 lyžice extra panenského olivového oleja
- 1/4 šálky jemne nasekané šalotky
- 1 lyžica lisovaného cesnaku
- 1 lyžica nasekaného čerstvého tymiánu alebo 1 lyžička sušeného tymiánu
- 1/4 lyžičky drvených červených čili vločiek
- 2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
- 1/3 šálky creme fraiche alebo hustej smotany
- 2 lyžice nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- 1/4 šálky čerstvo nastrúhaného parmezánu
Postup
- Z húb odrežte stonky.
- Nakrájajte klobúčiky na kúsky veľkosti sústa.
- Priveďte do varu 5-6 litrov vody spolu so 4 lyžicami soli.
- Cestoviny varte podľa návodu na obale, pokiaľ nie sú al dente.
- Pred scedením cestovín odoberte 1 šálku vriacej vody a odložte.
- Zatiaľ čo sa cestoviny varí, zahrejte olej vo veľkej panvici (najlepšie nepriľnavé) na stredne vysokú teplotu.
- Pridajte do panvice huby a rozložte ich do jednej vrstvy.
- Restujte 5 minút bez miešania.
- Pretrepte panvicu a premiešajte huby.
- Varte ďalších 5 minút.
- V tomto okamihu by huby mali získať nejakú farbu a uvoľňovať trochu tekutiny.
- Pridajte 1 lyžičku soli, šalotku, cesnak, tymian a chilli a dobre premiešajte.
- Varte, kým šalotka nezmäkne, asi 2 minúty.
- K hubám pridajte citrónovú šťavu, creme fraiche a petržlenovú vňať.
- Duste, kým omáčka nezhustne.
- Pridajte 1/3 šálky odloženej vody a miešajte, zoškrabujte panvicu, aby sa uvoľnili zhnedlé kúsky.
- Uvarené cestoviny dajte do panvice a pomocou klieští vmiešajte omáčku.
- Pokiaľ sa vám omáčka zdá suchá, pridajte ešte trochu vody z cestovín.
- Odoberte z platne, posypte parmezánom a podávajte.