Táto vláčna maslová buchta, posypaná cukrom, je doplnená plátkami hrušiek, ktorých sladkosť sa krásne dopĺňa s kyslosťou bielych ríbezlí. Pokiaľ si k nej pripravíte aj odporúčanú vanilkovú omáčku, vykúzlite úplnú delikatesu!
Ingrediencie
Na buchte:
- ¾ šálky masla
- 1 šálka cukru
- 3 vajcia
- 1 a ½ šálky hladkej múky
- ¾ lyžičky prášku do pečiva
- 3 lyžice mlieka
- 1 hruška
- biele ríbezle
- 2 lyžice cukru
Na vanilkovú omáčku:
- 2 lyžice vanilkového cukru
- 2 lyžice práškového cukru
- 2 žĺtky
- ½ šálky smotany na šľahanie
- ½ šálky mlieka
- 1 lyžička kukuričného škrobu
Postup
- Predhrejte rúru na 175 °C.
- 27 cm tortovú formu vymažte maslom vrátane bokov.
- Maslo rozpustite, nechajte vychladnúť a potom zmiešajte s cukrom.
- Do zmesi pridajte vajcia a po každom pridaní dobre prešľahajte.
- V samostatnej mise zmiešajte múku a prášok do pečiva.
- Pridajte polovicu suchej zmesi k mokrej zmesi a miešajte, kým sa všetko nespojí.
- Pridajte polovicu mlieka a potom opakujte, kým sa mlieko a suché prísady nespoja.
- Zmes nalejte do vymastenej formy.
- Hrušku rozkrojte na tenké plátky, vytvorte dlhé kúsky a položte ich na vrchol buchty v tvare veterníka.
- Zvyšok buchty posypte bielymi ríbezľami, ktoré ste omyli a osušili.
- Buchtu pečte v predhriatej rúre 35 minút, potom posypte 2 lyžicami cukru a pečte ďalších 5 minút.
- Vychutnajte si buchtu s vanilkovou omáčkou.
- Zmiešajte práškový cukor, vanilkový cukor a žĺtky.
- V malom hrnci na stredne nízkej teplote zohrejte mlieko a smotanu.
- Zahriatu mliečnu zmes pomaly za stáleho šľahania nalejte do zmesi vajec a cukru.
- Nalejte zmes späť do hrnca a za stáleho miešania znížte teplotu na minimum.
- Do kukuričného škrobu v malej miske pridajte niekoľko kvapiek studeného mlieka alebo smotany a miešajte, kým nevytvoríte pastu.
- Pridajte lyžicu teplej zmesi z hrnca do pasty z kukuričného škrobu a po poriadnom premiešaní opakujte.
- Nalejte zmes kukuričného škrobu do hrnca k teplej zmesi a dobre šľahajte, kým zmes nezhustne.
- Odstráňte z tepla a podávajte teplé alebo vychladené s ríbezľovou buchtou.
Inšpirujte sa tiež našimi najlepšími receptami na ríbezľovú bublaninu , ktorá sa skvele hodí na každú príležitosť.