Pripravte si toto vynikajúce sviatočné predjedlo, ktoré sa hodí na akýkoľvek večierok. Kombinácia slaného, sladkého, kyslého a slaného robí tento jednoduchý pokrm takým neodolateľným! Servírujte napríklad k slaným krekrom alebo sladkým plátkom jabĺk.
Ingrediencie
- 170 g čerstvých brusníc
- 1/4 šálky cukru
- 1/2 šálky vody
- 1 jalapeno (voliteľné)
- 1/8 lyžičky soli
- 230 g krémového syra
- 3 jarné cibuľky
Postup
- Brusnice opláchnite a potom ich pridajte do malého hrnca s cukrom, vodou a soľou.
- Ak používate jalapeno, odstráňte stopku, rozkrojte ju pozdĺžne, vyškrabnite semienka (alebo si v nej trochu ponechajte, ak máte radi extra pikantnú), potom papričku nakrájajte na jemno.
- Pridajte na kocky nakrájanú papričku do hrnca s omáčkou.
- Premiešajte, položte na hrniec pokrievku a dajte ho na stredne vysoký plameň.
- Nechajte prejsť varom.
- Akonáhle sa omáčka dostane do varu, poriadne zamiešajte, stiahnite plameň na stredne nízky a nechajte bez pokrievky 5 minút prebublávať.
- Po 5 minútovom povarení by mali brusnice popraskať a vytvoriť hustú omáčku.
- Vypnite plameň a preneste omáčku do chladničky, aby vychladla.
- Krémový syr dajte na malý tanierik alebo do plytkej misky.
- Použite zadnú časť lyžice na vytvorenie priehlbiny pozdĺž stredu bloku syra.
- Vychladenú brusnicovou omáčkou prelejte krémový syr a navrch posypte nakrájanou jarnou cibuľkou.
- Podávajte s krekermi a plátkami jabĺk.