Doma vyrobené konzervované potraviny sú vždy lepšie, než tie kupované, o tom niet pochýb. Pokiaľ si takto chcete pripraviť aj túto obľúbenú aromatickú zeleninu, potom je tento recept práve pre vás. No a čo potom, keď je to v luxusnej pikantnej verzii, ktorá nakopne vaše chuťové poháriky.
Ingrediencie:
- 3 – 5 palíc čerstvého cesnaku
- 60 g čerstvého kôpru
- 120 ml bieleho octu (môže byť aj jablčný)
- 120 ml vody (najlepšie filtrované)
- 1 polievková lyžica soli
- 1 lyžica semien koriandra
- 1 lyžica medu (ak nemáme, nahradíme javorovým sirupom alebo trstinovým cukrom)
Postup:
- Pripravíme si hrniec, dáme doň vodu, ocot a soľ.
- Na strednom ohni zahrejeme a za stáleho miešania varíme, kým sa soľ úplne nerozpustí.
- Odstavíme, pridáme koriander, nakrájaný kôpor, med a dôkladne premiešame.
- Poháre dôkladne vymyjeme, aby boli dokonale čisté, a naukladáme do nich olúpané strúčiky cesnaku.
- Zalejeme pripraveným nálevom, až bude cesnak úplne ponorený, ale necháme zhruba pol centimetrovú rezervu od hrdla fľaše.
- Dôkladne zaviečkujeme a niekoľkokrát pretrepeme.
- Uložíme do chladničky a necháme minimálne 14 dní odležať. Čím dlhšie si počkáme, tým lepšia bude mať cesnaku chuť.
Tip: Ak chceme ďaleko pikantnejšiu verziu, potom pridáme 2 lyžice štipľavej omáčky Srirachy, 1/2 lyžice sušeného chilli a 1/2 lyžice sušeného tymiánu.