Tento vláčny koláč s vanilkovým maslom, čerstvými jahodami a chrumkavou posýpkou je skvelým letným dezertom a perfektne sa hodí napríklad k popoludňajšiemu čaju.
Ingrediencie:
- 400 g jahôd
Na posýpku:
- 100 g hladkej múky
- 75 g studeného masla
- 60 g trstinového cukru
Na koláč:
- 120 g masla, zmäkčeného
- 100 g trstinového cukru
- 3 vajcia, izbové teploty
- 150 ml smotany na šľahanie
- 1 a 1/2 lyžičky vanilkového extraktu
- 225 g hladkej múky
- 1 a 1/2 lyžičky prášku do pečiva
- štipka soli
Postup
- Jahody umyte a nakrájajte na malé kocky.
- Dajte bokom.
- Pripravte si posýpku.
- Múku a trstinový cukor dajte do misy a premiešajte.
- Pridajte studené maslo, nakrájané na malé kocky.
- Pomocou prstov vytvorte malé omrvinky trením a zapracovaním masla do suchých surovín.
- Odložte bokom.
- Predhrejte si rúru na 180 stupňov Celzia.
- Formu s priemerom 22 cm vyložte papierom na pečenie a okraje zľahka namažte.
- Umiestnite zmäknuté maslo a trstinový cukor do veľkej mixovacej nádoby (alebo do misky vášho stolného mixéra vybaveného pádlovým nástavcom).
- Ručným mixérom šľahajte maslo s cukrom asi 5 minút, alebo pokiaľ nebude zmes svetlá a nezväčší svoj objem.
- Po jednom pridávajte vajcia, pomaly ich primiešavajte.
- Prilejte smotanu a vanilkový extrakt a premiešajte.
- K zmesi preosejte múku, prášok do pečiva a soľ.
- Zamiešajte na najnižšiu rýchlosť a prestaňte, akonáhle sa všetko spojí.
- Nalejte maslové cesto do formy.
- V prípade potreby ho rozotrite pomocou zadnej časti lyžice alebo malej špachtle.
- Navrch dajte jahodové kocky a potom zasypte posýpkou.
- Pečte 45 až 55 minút, alebo pokiaľ špajľa vložená dovnútra nevyjde čistá.
- Pred vybratím z formy nechajte úplne vychladnúť.