Ovocie, sladká orechová mrvenička a mäkký vlhký koláč! Znie to ako niečo, čo musíte mať? Potom si s nami tento múčnik hravo pripravte! Je skvelý ako dezert, na raňajky, ale aj kedykoľvek počas dňa.
Ingrediencie:
Na rebarborovú náplň:
- 3 lyžice kryštálového cukru
- 2 lyžičky citrónovej kôry
- 340 g rebarbory, nakrájané na 2 cm plátky
- 1 polievková lyžica pomarančovej šťavy
Na posýpku:
- 1/2 šálky hladkej múky
- 1/2 hrnčeka celozrnnej múky
- 6 polievkových lyžíc masla, nakrájaného na centimetrové kúsky
- 1/4 šálky trstinového cukru
- 1/3 šálky pekanových orechov
- 1/8 lyžičky soli
Na koláč:
- 1 šálka hladkej múky
- 1/2 hrnčeka celozrnnej múky
- 1 a 1/4 lyžičky prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky soli
- 8 polievkových lyžíc masla, chladné izbové teploty
- 2/3 šálky kryštálového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 3 veľké vajcia, izbové teploty
- 1/3 šálky mlieka
Postup
- Predhrejte rúru na 175 stupňov Celzia.
- Vymažte a vysypte 23 cm tortovú formu.
- Pripravte si náplň z rebarbory.
- V malej miske prsty premiešajte cukor a citrónovú kôru.
- Pridajte rebarboru a pomarančovú šťavu, premiešajte a dajte bokom.
- Pripravte si posýpku.
- V mise kuchynského robota zmiešajte múku, maslo, trstinový cukor, pekanové orechy a soľ.
- Potom dajte posýpku do chladničky, zatiaľ čo robíte koláč.
- Do misy pridajte múku, prášok do pečiva a soľ.
- V stolnom mixéri (alebo ručným mixérom) šľahajte maslo na strednú rýchlosť 2 minúty, kým nebude svetlé a krémové.
- Pridajte cukor a šľahajte ešte 2 minúty.
- Pridajte vanilku.
- Pridajte vajcia, jedno po druhom, dobre šľahajte po každom pridaní.
- Keď je mixér zapnutý, vmiešajte zmes múky a všetko poriadne spojte.
- Pridajte mlieko a premiešajte.
- Cesto rozotrite do formy a vrch uhlaďte špachtľou.
- Rebarboru rozdeľte na cesto a na rebarboru rozotrite posýpku.
- Koláč pečte 45–50 minút, alebo pokiaľ nevyjde špajle zasunutá doprostred torty čistá, len s pár omrvinkami.