Tento koláč je krásne jemný, vláčny, príjemne sladký a úplne lahodný! Pripravuje sa z čerstvých čučoriedok a každé jeho sústo je plné chuti.
Ingrediencie:
Na koláč:
- 2 hrnčeky hladkej múky
- 1 čajová lyžička jedlej sódy
- ½ čajovej lyžičky prášku do pečiva
- ½ čajovej lyžičky soli
- ¼ šálky zmäknutého masla
- ¾ hrnčeka cukru
- 1 veľké vajcia
- 1 lyžička vanilky
- ½ cmar
- 2 šálky čučoriedok
- kôra z 1 citróna
Na posýpku:
- 1/4 šálky cukru
- 1/3 šálky hladkej múky
- 3/4 lyžičky škorice
- štipka soli
- ¼ šálky masla, zmäknutej a nakrájanej na kocky
Na polevu:
- ¾ šálky práškového cukru
- 1 polievková lyžica smotany na šľahanie
- 1-2 lyžice čerstvej citrónovej šťavy
Postup
- Predhrejte rúru na 190 stupňov Celzia.
- Vymažte 23 cm guľatú formu, ktorá musí byť aspoň 5 cm vysoká.
- Ak chcete, položte papier na pečenie na dno formy a namažte tiež hornú časť papiera na pečenie.
- Múku, jedlú sódu, prášok do pečiva a soľ preosejte dohromady.
- Dajte bokom.
- V stolnom mixéri s pádlovým nástavcom miešajte maslo a cukor dohromady, kým nebude zmes svetlá a nadýchaná.
- Pridajte vajcia, vanilku a cmar.
- Miešajte, kým sa nespoja.
- Pred pridaním suchých prísad vyberte 2 lyžice z misy a dajte bokom.
- Pridajte suché prísady a miešajte, kým sa takmer nespoja.
- Do vyhradenej suchej zmesi vhoďte čučoriedky.
- Zabránite tak ich prepadnutiu na dno koláča.
- Ručne vmiešajte čučoriedky a vyhradenú múku.
- Ingrediencie na polevu zmiešajte vidličkou, kým nebude mať maslo veľkosť hrášku.
- Cesto nalejte do pripravenej formy a rovnomerne naň navrstvite posýpku.
- Pečte 45–50 minút, alebo kým špáradlo vložené dovnútra nevyjde čisté.
- Zatiaľ čo koláč chladne, zmiešajte práškový cukor, smotanu a citrónovú šťavu.
- Akonáhle je koláč úplne vychladnutý, pokvapkajte ho polevou.