Koláč z čerstvých marhúľ s mandľovou posýpkou

Koláč z čerstvých marhúľ s mandľovou posýpkou

Letná káva bude oveľa lepšia, keď ju budete podávať s týmto luxusným koláčom, ktorý si zamilujte. Je krásne vláčny, doplnený o množstvo ovocnej chuti zo zrelých čerstvých marhúľ a perfektnú maslovú posýpku s mandľami a kardamómom.

Ingrediencie:

Na posýpku:

  • 40 g nasekaných mandlí
  • 94 g hladkej múky
  • 62 g plus 1 polievková lyžica trstinového cukru
  • ¼ lyžičky kardamómu
  • štipka soli
  • 75 g rozpusteného masla

Na koláč:

  • 10-12 zrelých čerstvých marhúľ
  • 203 g hladkej múky
  • 50 g mandľovej múky
  • 1 a ½ lyžičky prášku do pečiva
  • ½ čajovej lyžičky jedlej sódy
  • štipka soli
  • ¼ lyžičky kardamómového prášku
  • 232 g jogurtu
  • 190 g plus 2 lyžice kryštálového cukru
  • 100 ml vybraného oleja bez výraznej chuti
  • 1 lyžička citrónovej šťavy
  • kôra z jedného malého citróna je voliteľná, ale odporúčaná
  • ½ čajovej lyžičky vanilkového extraktu
  • pol lyžičky mandľového extraktu (voliteľne)
  • ¼ šálky vody

Postup

  1. Zmiešajte všetko, čo je potrebné na posýpku, lyžičkou alebo rukou, kým textúra nebude drobivá.
  2. Vložte do chladničky aspoň na 15 minút alebo do použitia.
  3. Jemne umyte a osušte marhule.
  4. Rozrežte ich a vyberte kôstku.
  5. Odložte do chladničky až do použitia.
  6. Predhrejte rúru na 180 stupňov C po dobu najmenej 15 minút.
  7. 23 cm tortovú formu vymažte olejom a vysypte múkou.
  8. Šľahajte cukor, vodu a jogurt, kým sa cukor úplne nerozpustí.
  9. Pridajte olej, citrónovú šťavu, vanilku, mandľový extrakt a dobre prešľahajte.
  10. Do inej mise preosejte všetky suché prísady a rýchlo ich premiešajte.
  11. Pridajte citrónovú kôru.
  12. Teraz do vlhkých prísad pomaly pridajte suché prísady.
  13. Za pomocou stierky alebo tyčovým mixérom šľahajte do hladka a bez hrudiek.
  14. Cesto by malo byť v porovnaní s bežným cestom na koláč hustejšie.
  15. Na cesto navrstvite marhule v jednej vrstve, aby pokryli vrch koláča.
  16. Ďalej prichádza na rad omrvinka.
  17. Rozdrobte rukami a zmesou rovnomerne posypte marhule.
  18. Teraz jemným tlakom omrvinky ľahko pritlačte, aby sa rovnomerne rozotreli.
  19. Pečte v predhriatej rúre 60-70 minút, alebo kým špáradlo vložené do koláča nevyjde čisté, s menšími omrvinkami.
  20. Pokiaľ vršok rýchlo hnedne, po 50 minútach naň dajte alobal.
  21. Môžete začať kontrolovať, či je hotové po 55 minútach, vložením špáradla do 2–3 oblastí koláča mimo stredu.
  22. Nechajte vo forme úplne vychladnúť.
  23. Koláč voľne prikryte utierkou, aby sa pri chladnutí na izbovú teplotu nevysušil.
  24. Teraz uvoľnite vnútorný obvod formy nožom na maslo a jemne formu otvorte.
  25. Dobrú chuť!
www.carveyourcraving.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.