Letná káva bude oveľa lepšia, keď ju budete podávať s týmto luxusným koláčom, ktorý si zamilujte. Je krásne vláčny, doplnený o množstvo ovocnej chuti zo zrelých čerstvých marhúľ a perfektnú maslovú posýpku s mandľami a kardamómom.
Ingrediencie:
Na posýpku:
- 40 g nasekaných mandlí
- 94 g hladkej múky
- 62 g plus 1 polievková lyžica trstinového cukru
- ¼ lyžičky kardamómu
- štipka soli
- 75 g rozpusteného masla
Na koláč:
- 10-12 zrelých čerstvých marhúľ
- 203 g hladkej múky
- 50 g mandľovej múky
- 1 a ½ lyžičky prášku do pečiva
- ½ čajovej lyžičky jedlej sódy
- štipka soli
- ¼ lyžičky kardamómového prášku
- 232 g jogurtu
- 190 g plus 2 lyžice kryštálového cukru
- 100 ml vybraného oleja bez výraznej chuti
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- kôra z jedného malého citróna je voliteľná, ale odporúčaná
- ½ čajovej lyžičky vanilkového extraktu
- pol lyžičky mandľového extraktu (voliteľne)
- ¼ šálky vody
Postup
- Zmiešajte všetko, čo je potrebné na posýpku, lyžičkou alebo rukou, kým textúra nebude drobivá.
- Vložte do chladničky aspoň na 15 minút alebo do použitia.
- Jemne umyte a osušte marhule.
- Rozrežte ich a vyberte kôstku.
- Odložte do chladničky až do použitia.
- Predhrejte rúru na 180 stupňov C po dobu najmenej 15 minút.
- 23 cm tortovú formu vymažte olejom a vysypte múkou.
- Šľahajte cukor, vodu a jogurt, kým sa cukor úplne nerozpustí.
- Pridajte olej, citrónovú šťavu, vanilku, mandľový extrakt a dobre prešľahajte.
- Do inej mise preosejte všetky suché prísady a rýchlo ich premiešajte.
- Pridajte citrónovú kôru.
- Teraz do vlhkých prísad pomaly pridajte suché prísady.
- Za pomocou stierky alebo tyčovým mixérom šľahajte do hladka a bez hrudiek.
- Cesto by malo byť v porovnaní s bežným cestom na koláč hustejšie.
- Na cesto navrstvite marhule v jednej vrstve, aby pokryli vrch koláča.
- Ďalej prichádza na rad omrvinka.
- Rozdrobte rukami a zmesou rovnomerne posypte marhule.
- Teraz jemným tlakom omrvinky ľahko pritlačte, aby sa rovnomerne rozotreli.
- Pečte v predhriatej rúre 60-70 minút, alebo kým špáradlo vložené do koláča nevyjde čisté, s menšími omrvinkami.
- Pokiaľ vršok rýchlo hnedne, po 50 minútach naň dajte alobal.
- Môžete začať kontrolovať, či je hotové po 55 minútach, vložením špáradla do 2–3 oblastí koláča mimo stredu.
- Nechajte vo forme úplne vychladnúť.
- Koláč voľne prikryte utierkou, aby sa pri chladnutí na izbovú teplotu nevysušil.
- Teraz uvoľnite vnútorný obvod formy nožom na maslo a jemne formu otvorte.
- Dobrú chuť!