Táto lahodná nátierka s pečenou červenou repou a baklažánom je strašne jednoduchá a je skvelým spôsobom, ako zvýšiť rozmanitosť zeleniny vo vašej strave. Bez lepku, bez mlieka a vhodná pre vegánov.
Ingrediencie
- 300 gramov červenej repy
- 300 gramov baklažánu
- 4 lyžice tahini
- 2 lyžice extra panenského olivového oleja plus niečo navyše na pečenie
- 1/2 lyžičky sušeného cesnaku
- 1 lyžička mletej rasce
- soľ a korenie podľa chuti
Postup
- Predhrejte rúru na 180°C.
- Odrežte listy a korene z červenej repy a dôkladne ju umyte.
- Repu zabaľte do alobalu a dajte na pekáč.
- Odrežte stopku z baklažánu a prekrojte na polovicu dĺžky dole do stredu.
- Vykrojené boky baklažánu potrite trochou olivového oleja a baklažán nakrájanou stranou dole položte na malý list papiera na pečenie a pridajte ho na rovnaký plech na pečenie ako repu.
- Pečte červenú repu a baklažán do mäkka.
- Baklažán bude trvať asi 35-40 minút, až bude hotový, vytiahnite ho a nechajte ho niekde vychladnúť, pričom ho nechajte na papieri na pečenie.
- Červená repa bude trvať asi hodinu alebo o niečo dlhšie, v závislosti od veľkosti.
- Hneď ako je červená repa hotová, nechajte ju pred rozbalením trochu vychladnúť.
- Pomocou prstov alebo noža odstráňte z červenej repy väčšinu kože.
- Zlúpnite tiež kožu z baklažánu.
- Vložte červenú repu, baklažán, tahini, olivový olej a korenie do kuchynského robota.
- Rozmixujte do hladka.
- Dochuťte soľou a korením.
- Pred podávaním dajte nátierku na niekoľko hodín do chladničky, aby vychladla.