Tento múčnik je neuveriteľne vláčny, nadýchaný a zaliaty perfektnou polevou z mascarpone. Je ideálnou voľbou, ak chcete upiecť niečo špeciálne pre milovanú osobu.
Ingrediencie
Na rezy:
- 250 g tortovej múky
- 25 g kakaového prášku nesladeného
- 1 lyžička jedlej sódy
- ¼ lyžičky soli
- 200 g kryštálového cukru
- 113 g zmäkčeného masla zmäkčeného
- 120 ml rastlinného oleja
- 2 vajcia
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 lyžička octu
- 1 polievková lyžica červeného potravinárskeho farbiva
- 160 ml cmar
Na polevu:
- 60 g krémového syra
- 65 g syra mascarpone
- 56 g zmäknutého masla
- 240 g práškového cukru, preosiateho
- 1 lyžička vanilkového extraktu
Postup
- Predhrejte rúru na 165°C a vyložte plech s rozmermi 23 x 33 cm papierom na pečenie.
- V stredne veľkej mise preosejte a premiešajte tortovú múku, soľ, jedlú sódu a kakaový prášok a dajte bokom.
- Cukor a maslo dajte do veľkej misy stolného mixéra vybaveného pádlom.
- Miešajte pri strednej rýchlosti 1–2 minúty, kým nebude zmes svetlá a nadýchaná.
- Pomocou špachtle zoškrabnite všetky ingrediencie zo strany misy.
- Pridajte olej a miešajte ďalších 30 sekúnd.
- Pridajte vajcia, jedno po druhom a miešajte, kým sa dobre nespoja.
- Pridajte vanilkový extrakt a ocot a miešajte ďalších 20 sekúnd.
- Pridajte a vmiešajte červené potravinárske farbivo (tekuté alebo gélové).
- Na dosiahnutie sýtočervenej farby budete musieť pridať dostatočné množstvo potravinárskeho farbiva (množstvo závisí od typu použitého farbiva).
- Pridajte polovicu suchých prísad, striedavo s polovicou cmaru a miešajte na nízkej rýchlosti, kým sa všetko nespojí.
- Pridajte zvyšné prísady a opakujte.
- Cesto nalejte na plech a pečte v predhriatej rúre 25–35 minút, kým špajľa zasunutá do stredu nevyjde čistá.
- Vyberte z rúry, nechajte 5 minút vychladnúť a potom preložte z plechu na mriežku, aby buchta úplne vychladla.
- Medzitým si pripravte polevu. (Ak chcete hrubšiu vrstvu polevy, zdvojnásobte množstvo prísad uvedených v recepte)
- Dajte maslo do veľkej misy stolného mixéra so šľahacou metlou.
- Šľahajte asi 30 sekúnd na strednú rýchlosť, kým nebude maslo nadýchané.
- Pridajte krémový syr, vanilku a mascarpone a šľahajte ďalších 20-30 sekúnd.
- Pridajte preosiaty práškový cukor, ½ šálky naraz a šľahajte na strednú rýchlosť, kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu polevy.
- Možno nebudete musieť použiť všetok cukor.
- Pokiaľ polevu hneď nepoužijete, skladujte ju v chladničke.
- Namažte polevu na buchtu špachtľou a podľa potreby posypte posypom alebo posýpkou.
- Buchtu podľa potreby nakrájajte na štvorčeky.
- Pokiaľ nepodávate okamžite, uložte buchtu do chladničky až do podávania.
Inšpirujte sa aj ďalšími receptami na najlepšiu bábovku ako od babičky v 8 skvelých receptoch!