Báječná verzia tiramisu bez alkoholu, ktorá je bohatá, dekadentná a nie je príliš sladká. Navyše vám tu prinášame recept na domáce mascarpone, ktorý si môžete pripraviť, pokiaľ práve nezoženiete tento čerstvý krémový syr v obchode.
Ingrediencie
Na tiramise:
- cca 340 g cukrárskych piškótov ladyfingers
- 1 a 1/2 šálky krému (pozri recept nižšie)
- 500 g mascarpone
- 1 a 1/4 šálky smotany na šľahanie
- 2 šálky veľmi silnej kávy alebo espressa, vychladeného
- 2 lyžice nesladeného kakaového prášku
Na krém:
- 1 šálka plnotučného mlieka
- 1 vanilkový struk, bez semienok
- 6 žĺtkov
- 1/2 hrnčeka cukru
- 1/4 hrnčeka múky
- 2 lyžice masla
Na domáce mascarpone:
- 1 a 1/2 lyžice citrónovej šťavy
- 3 šálky silnej smotany na šľahanie
Postup
- Pokiaľ si chcete vyrobiť mascarpone doma, pripravte si ho deň až dva dopredu.
- Smotanu priveďte takmer do varu.
- Jemne duste 3 minúty.
- Vmiešajte citrónovú šťavu a potom ešte 3 minúty duste.
- Odložte stranou vychladnúť na izbovú teplotu.
- Sitko vyložte 3 vrstvami plátna a položte na hlbokú misku.
- Vychladnutú smotanovú zmes prelejte cez sitko.
- Zakryte a nechajte cez noc v chladničke scediť.
- Druhý deň, keď je syr veľmi hustý, ho preložte do zakrytej nádoby a uchovávajte v chladničke, kým nebude pripravený na použitie.
- Jednu až dve hodiny pred pripravou samotného tiramisu, si urobte krém.
- V strednej mise zmiešajte žĺtky, cukor a múku.
- Dajte bokom.
- V malom hrnci rozohrejte mlieko s vanilkovým luskom.
- Zbavte sa vanilkového struku a škrupiny, ktorý sa objaví na povrchu mlieka.
- Po troškách zašľahajte mlieko do žĺtkovej zmesi.
- Urobte to pomaly, aby ste sa vyhli príliš rýchlemu zahrievaniu vajec, alebo sa začnú v horúcej tekutine variť.
- Zmes mlieka a vajec preceďte späť do hrnca.
- Priveďte do varu na strednom plameni za stáleho miešania, aby zmes krásne zhustla.
- Zložte z platne a vmiešajte maslo.
- Položte kúsok igelitu priamo na povrch vzniknutého krému a dajte bokom, aby vychladol na izbovú teplotu.
- Ručne alebo mixérom mascarpone minútu šľahajte, aby zmäklo a zosvetlilo.
- Pridajte vychladený krém a miešajte, kým sa všetko dobre nespojí.
- Dajte bokom.
- Pripravte si šľahačku.
- Tučnú smotanu šľahajte elektrickým mixérom (alebo kuchynským robotom s nástavcom na šľahanie), kým sa nevytvoria tuhé špičky.
- Dajte bokom.
- Pripravte si všetky prísady a začnite s tiramisu.
- Pripravte si hlbokú formu 28 x 18 cm (alebo 23 x 23 cm).
- Majte blízko syrovú zmes, šľahačku, piškóty a misku s kávou.
- Jeden po druhom ponorte do kávy piškóty a usporiadajte ich do formy v jednej vrstve.
- Polovicu syrovej zmesi rozotrite na piškóty a potom zalejte polovicou šľahačky.
- Opakovaním vytvorte druhú vrstvu.
- Vrch tiramisu bohato poprášte kakaovým práškom (najľahšie sa preoseje kakao cez malé sitko).
- Pred podávaním prikryte formu igelitom a dajte do chladničky aspoň na 4 hodiny.