Tiramisu s domácim mascarpone

Tiramisu s domácim mascarpone

Báječná verzia tiramisu bez alkoholu, ktorá je bohatá, dekadentná a nie je príliš sladká. Navyše vám tu prinášame recept na domáce mascarpone, ktorý si môžete pripraviť, pokiaľ práve nezoženiete tento čerstvý krémový syr v obchode.

Ingrediencie

Na tiramise:

  • cca 340 g cukrárskych piškótov ladyfingers
  • 1 a 1/2 šálky krému (pozri recept nižšie)
  • 500 g mascarpone
  • 1 a 1/4 šálky smotany na šľahanie
  • 2 šálky veľmi silnej kávy alebo espressa, vychladeného
  • 2 lyžice nesladeného kakaového prášku

Na krém:

  • 1 šálka plnotučného mlieka
  • 1 vanilkový struk, bez semienok
  • 6 žĺtkov
  • 1/2 hrnčeka cukru
  • 1/4 hrnčeka múky
  • 2 lyžice masla

Na domáce mascarpone:

  • 1 a 1/2 lyžice citrónovej šťavy
  • 3 šálky silnej smotany na šľahanie

Postup

  1. Pokiaľ si chcete vyrobiť mascarpone doma, pripravte si ho deň až dva dopredu.
  2. Smotanu priveďte takmer do varu.
  3. Jemne duste 3 minúty.
  4. Vmiešajte citrónovú šťavu a potom ešte 3 minúty duste.
  5. Odložte stranou vychladnúť na izbovú teplotu.
  6. Sitko vyložte 3 vrstvami plátna a položte na hlbokú misku.
  7. Vychladnutú smotanovú zmes prelejte cez sitko.
  8. Zakryte a nechajte cez noc v chladničke scediť.
  9. Druhý deň, keď je syr veľmi hustý, ho preložte do zakrytej nádoby a uchovávajte v chladničke, kým nebude pripravený na použitie.
  10. Jednu až dve hodiny pred pripravou samotného tiramisu, si urobte krém.
  11. V strednej mise zmiešajte žĺtky, cukor a múku.
  12. Dajte bokom.
  13. V malom hrnci rozohrejte mlieko s vanilkovým luskom.
  14. Zbavte sa vanilkového struku a škrupiny, ktorý sa objaví na povrchu mlieka.
  15. Po troškách zašľahajte mlieko do žĺtkovej zmesi.
  16. Urobte to pomaly, aby ste sa vyhli príliš rýchlemu zahrievaniu vajec, alebo sa začnú v horúcej tekutine variť.
  17. Zmes mlieka a vajec preceďte späť do hrnca.
  18. Priveďte do varu na strednom plameni za stáleho miešania, aby zmes krásne zhustla.
  19. Zložte z platne a vmiešajte maslo.
  20. Položte kúsok igelitu priamo na povrch vzniknutého krému a dajte bokom, aby vychladol na izbovú teplotu.
  21. Ručne alebo mixérom mascarpone minútu šľahajte, aby zmäklo a zosvetlilo.
  22. Pridajte vychladený krém a miešajte, kým sa všetko dobre nespojí.
  23. Dajte bokom.
  24. Pripravte si šľahačku.
  25. Tučnú smotanu šľahajte elektrickým mixérom (alebo kuchynským robotom s nástavcom na šľahanie), kým sa nevytvoria tuhé špičky.
  26. Dajte bokom.
  27. Pripravte si všetky prísady a začnite s tiramisu.
  28. Pripravte si hlbokú formu 28 x 18 cm (alebo 23 x 23 cm).
  29. Majte blízko syrovú zmes, šľahačku, piškóty a misku s kávou.
  30. Jeden po druhom ponorte do kávy piškóty a usporiadajte ich do formy v jednej vrstve.
  31. Polovicu syrovej zmesi rozotrite na piškóty a potom zalejte polovicou šľahačky.
  32. Opakovaním vytvorte druhú vrstvu.
  33. Vrch tiramisu bohato poprášte kakaovým práškom (najľahšie sa preoseje kakao cez malé sitko).
  34. Pred podávaním prikryte formu igelitom a dajte do chladničky aspoň na 4 hodiny.
Kúsok tradičného tiramisu s mascarpone na plechu s vidličkou.
www.tasteofmaroc.com

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.