Batáty sú často zatracované, napriek tomu sú veľkou pochúťkou a pokrmy s nimi majú úplne špecifickú a nezameniteľnú chuť. Medzi našimi nátierkami tak rozhodne nesmie chýbať ani tento variant.
Ingrediencie:
- 280 g sladkých zemiakov (batáty)
- 1 stredne veľká mrkva
- 1 cibuľa
- 1/2 hrnčeka vody
- 1 polievková lyžica pasty tahini
- 1/4 lyžičky kari korenia
- 1/4 lyžičky mletej rasce
Postup:
- Zemiaky umyjeme, dáme do hrnca, zalejeme vodou av šupke uvaríme do mäkka, zhruba 30 minút.
- Zatiaľ čo sa budú zemiaky variť, očistíme mrkvu aj cibuľu a nakrájame na drobné kúsky.
- Mrkvu s cibuľou dáme do menšieho hrnca, prilejeme 1/2 hrnčeka vody a dáme variť, aby bolo oboje mäkké. Trvá to asi 8 minút.
- Akonáhle sú zemiaky mäkké, precedíme ich, necháme vychladnúť a potom ich olúpeme.
- Sladké zemiaky preložíme do nádoby mixéra či kuchynského robota, pridáme pastu tahini, karí korenie, mletú rascu a rozmixujeme všetko na pyré.
- Mrkvu s cibuľou necháme odkvapkať na sitku, potom prihodíme k zemiakom a mixujeme tak dlho, až bude zmes dokonale hladká.
- Servírujeme najlepšie s krekermi, ale skvele sa hodia aj slané chipsy či chrumkavá kaiserka.