Toto je kombinácia nátierky a dipu. Konzistenciou je tento recept vhodný na namazanie, ale najlepšie chutí, keď do neho zaboríme napríklad vyprážané kuracie paličky, krekru alebo aj plátky obľúbenej zeleniny. Svojou štruktúrou sa podobá klasickej zemiakovej kaši, ale vďaka koreniu je to úplne iná liga.
Ingrediencie:
- 1 kg červených zemiakov
- 180 g kozieho syra
- 5 lyžíc neslaného masla
- 3/4 hrnčeka smotany na šľahanie
- 1 šalotka
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 vetvička rozmarínu
- 1 vetvička sušeného tymiánu
- 2 jarné cibuľky
- 1 lyžička morskej soli
- 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia
- 1 lyžička sušeného cesnaku
Postup:
- Do väčšieho hrnca dáme olúpané a na kúsky nakrájané zemiaky a sušený cesnak.
- Zalejeme vodou, osolíme a varíme, až kým nie sú zemiaky mäkké, asi 20 – 30 minút.
- Zatiaľ čo sa zemiaky varí, dáme do panvice 1 lyžicu masla a na strednom ohni rozpustíme.
- Prihodíme olúpanú a najemno nakrájanú šalotku, ktorú opražíme, aby začala ľahko hnednúť.
- Stiahneme teplotu na úplné minimum a necháme šalotku variť cca 10 minút.
- Potom odstavíme a dáme na stranu. Precedíme zemiaky a dôkladne ich roztlačíme na kašu. Kto chce, môže ich hodiť aj do mixéra, ale nie je to nutné.
- Pridáme prelisovaný cesnak, nasekaný rozmarín s tymiánom, jarnú cibuľku, korenie, osolíme a starostlivo premiešame.
- Pokiaľ možno použijeme mixér, aby to šlo lepšie a rýchlejšie.
- Nakoniec prihodíme uvarenú šalotku, rozdrobený kozí syr a rozpustené zvyšné 2 lyžice masla.
- Všetko dôkladne rozmixujeme na hladkú zmes a dáme na 20 minút vychladiť.
- Podávame s pečivom, krekry, mäsom alebo aj zeleninou.